Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Gotuj z Dietetyką

to program kulinarny z elementami edukacji żywieniowej, który stworzyliśmy przy współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów UJK w Kielcach. Studenci wykorzystując zdobytą podczas 3 lat studiów wiedzę teoretyczną i praktyczną w czasie zajęć z Estetyki żywienia przygotowywali potrawy i omawiali ich zastosowanie w codziennej diecie.

6 osób w fartuchach trzyma rekwizyty kuchenne w rękach m. in. dr Kamila Sobaś

Gotuj z Dietetyką! 🍩 odc. 0

Najlepsze Wegańskie Burgery z Buraka! 🍔 - Gotuj z Dietetyką odc. 1

Pyszne Chrupiące Nachosy 🥑 - Gotuj z Dietetyką odc. 2

Aksamitny Czekoladowy Pudding! 🍫 - Gotuj z Dietetyką odc. 3

Wyjątkowe Tofu z Warzywami! 🥦 - Gotuj z Dietetyką odc. 4

Delikatne Nuggetsy z Kalafiora! 🍗 - Gotuj z Dietetyką odc. 5

W dniach 5 i 6 czerwca 2023 roku, Profesor i Dietetyk Patricia Caro Moya, pochodząca z Urugwaju, poprowadziła zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka, studia pierwszego i drugiego stopnia

W dniach 5 i 6 czerwca 2023 roku, Profesor i Dietetyk Patricia Caro Moya, pochodząca z Urugwaju, poprowadziła zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka, studia pierwszego i drugiego stopnia

Profesor Moya, podzieliła się swoim doświadczeniem oraz dogłębnymi badaniami dotyczącymi prawa żywnościowego, które stanowi nieodzowny aspekt w dzisiejszym społeczeństwie. Podczas zajęć, Profesor Moya przedstawiała najnowsze trendy oraz przepisy prawa żywnościowego, zapewniając studentom wszechstronne spojrzenie na złożone kwestie związane z bezpieczeństwem, jakością oraz etyką w produkcji i dystrybucji żywności. Jej dynamiczne i interaktywne podejście pozwoliło studentom na aktywne uczestnictwo w dyskusjach oraz refleksję nad różnorodnymi aspektami prawidłowego odżywiania się, wpływu żywności na zdrowie publiczne oraz odpowiedzialności producentów wobec konsumentów.

Dzięki Profesor Moya, studenci kierunku  Dietetyka studia pierwszego i drugiego stopnia mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności analityczne i poznawcze w zakresie prawnych ram regulujących żywność. Spotkanie z Profesor Patricią Caro Moya stanowiło wzbogacającą edukacyjną podróż i wyjątkową okazję do zrozumienia, jak wielka rola przypada profesjonalistom z dziedziny żywienia i dietetyki w tworzeniu przyszłościowego i odpowiedzialnego społeczeństwa.

warsztaty weganskie 2

warsztaty weganskie 3

zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka

W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku odbyły się warsztaty z zakresu diety wegańskiej

W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku, w ramach projektu OKNO NA ŚWIAT – zintegrowany program UJK w Kielcach na rzecz rozwoju regionu świętokrzyskiego, odbyły się warsztaty z zakresu zdrowej diety wegańskiej. Celem warsztatów było podniesienie kompetencji z zakresu dietetyki dla studentów kierunku Dietetyka Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Zajęcia poprowadziły dr Kamila Sobaś i mgr Agata Bujak-Krzemińska. W części teoretycznej omówiono: rodzaje diet wegetariańskich, historia diety wegetariańskiej, weganizm a nawyki żywieniowe, najlepsze źródła roślinnych składników odżywczych i ich charakterystyka, weganizm a zdrowie, związki antyodżywcze w diecie roślinnej, najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej. Zdobywanie wiedzy ułatwiło przeprowadzenie części praktycznej w Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki. Przygotowywano przykładowe dania i posiłki zdrowej diety wegańskiej.

 warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

Film z warsztatów

Harmonogram egzaminów dyplomowych rok akademicki 2022/2023

Harmonogram egzaminów dyplomowych rok akademicki 2022/2023 studia stacjonarne i niestacjonarne - kierunek dietetyka

Data Dzień tygodnia Kierunek/
specjalność
Godz. Sala/
pok.
Promotor Recenzent Przewodniczący
11.07.2023 wt. DIETETYKA         II st. STAC. 09.00-11.30   prof. zw. dr hab. Edyta Suliga dr n. med. Edyta Naszydłowska dr n. rol. Kamila Sobaś
11.07.2023 wt. DIETETYKA         II st. STAC. 12.00-14.30   dr n. rol.Kamila Sobaś dr n. med. Edyta Naszydłowska prof. dr hab. Edyta Suliga
12.07.2023 śr. DIETETYKA         I st. STAC. 09.00-12.00   dr n o zdr. Agnieszka Strzelecka dr n. rol. Kamila Sobaś prof. dr hab. Edyta Suliga
12.07.2023 śr. DIETETYKA         I st. STAC. 12.30-15.00   dr n. med. Edyta Naszydłowska dr n. rol. Kamila Sobaś prof. dr hab. Edyta Suliga
12.07.2023 śr. DIETETYKA         I st. NIESTAC. 15.30-17.30   dr n. o kf.Elżbieta Cieśla prof. dr hab. Edyta Suliga dr n. rol. Kamila Sobaś
13.07.2023 czw. DIETETYKA         I st. STAC. 12.00-14.30   dr n. biol. Ewa Kosowska dr n. rol. Kamila Sobaś prof. dr hab. Edyta Suliga
13.07.2023 czw. DIETETYKA         I st. NIESTAC. 15.00-17.00   dr n. biol. Ewa Kosowska dr n. rol. Kamila Sobaś prof. dr hab. Edyta Suliga
14.07.2023 piąt. DIETETYKA         II st. STAC. 14.00-16.00   dr hab.Jacek Wilczyński, prof.UJK dr n. rol. Kamila Sobaś  dr hab. prof.UJK Bożena Zawadzka

17.05.2023 zajęcia świetlicowe na temat: „Jaki wpływ ma zdrowe żywienie, higiena osobista i uprawianie sportu na naszą kondycję?”

Dla Uczniów Zespołu Placówek Integracyjnych w Kowali, w czasie zajęć świetlicowych, przeprowadzono warsztaty żywieniowe. Studenci 3 roku studia I stopnia kierunku Dietetyka przekazywali prawidłowe zasady żywienia, z wykorzystaniem różnych pomocy dydaktycznych.

Przedstawiono, co powinniśmy wybierać do jedzenia, zaletach dbania o urozmaicenie i różne kolory na talerzu. Podkreślono rolę wody w codziennej diecie dzieci. Studenci wyjaśnili dzieciom jak świadomie dokonywać właściwych wyborów, czyli pić wodę zamiast słodzonych gazowanych napojów, sztucznych soków…. Podziękowano Emilii Adach, Krystianowi Binkowskiemu, Magdalenie Biskupskiej, Mateuszowi Doroz, Oliwii Dymanowskiej, Magdalenie Dziura, Katarzynie Gołasa, Błażejowi Guzikowskiemu, Natalii Hołody, Natalii Jach, Emilii Kasprzyk i Kamili Sobaś.

zajęcia świetlicowe 4 kobiety prezentują dyplomy

 

 

 

zajęcia świetlicowe potrawy na stole

 

zajęcia świetlicowe, potrawy na stole i dokumenty

zajecia swietlicowe napoje w szklankach z cytryną i miętą

zajęcia świetlicowe

zajęcia świetlicowe

zajecia swietlicowe 3

zajęcia świetlicowe

zajęcia świetlicowe

zajęcia świetlicowe 10

 

W dniach 5-6 maja w Krakowie odbyła się 7 edycja Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Dietetycznej Nutriada 2023

W dniach 5-6 maja w Krakowie odbyła się 7 edycja Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Dietetycznej Nutriada 2023, organizowanego przez Uniwersytet Jagielloński. Wydarzenie swoim patronatem objął Prorektor Uniwersytetu Jagiellońskiego ds. Collegium Medicum prof. dr. hab. n. med. Tomasz Grodzicki oraz Dziekan Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum prof. dr. hab. n. med. Maciej Małecki. Podczas tegorocznej edycji tego prestiżowego turnieju po raz pierwszy uczestniczył Nasz Uniwersytet, a CM reprezentowały Studentki 3 roku I stopień: Wiktoria Wijas, Oliwia Dymanowska i Erwina Muszkat-Pośpiech z opiekunem drużyny dr Kamilą Sobaś, Zakład Żywienia i Dietetyki CM, UJK

Przedstawiciele 16 uczelni wyższych, kształcących przyszłych dietetyków, zmierzyli się w 6 konkurencjach sprawdzających wiedze teoretyczną i praktyczną. Nasze Studentki bardzo dobrze zostały ocenione. Gratulujemy kolejnego doświadczenia!

nutriada 2023 dr K. Sobaś wraz z drużyną przed budynkiem

nutriada 2023

nutriada 2023 dr K. Sobaś stoi przy biurku

nutriada 2023

Szukaj