Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Narzędzia cyfrowe dla dietetyków E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service

Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach nawiązał współpracę w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych takich jak np. awatary, platforma Moodle czy sztuczna inteligencja.
W pracach projektowych uczestniczy interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach. Trzyletni projekt wspiera kształcenie studentów dietetyki, skuteczne diagnozowanie oraz stosowanie terapii w chorobach związanych z zaburzeniami metabolicznymi, w tym nadwagą i otyłością, wykorzystywanych w dietetyce oraz dietetyce klinicznej. W wyniku podjętych działań zostaną opracowane:
Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci.
Digital Lab for Education in Dietetics (trainer’s tool focused on Dietetic Care Process with gamification engine open to pilot patients) – narzędzie dla nauczycieli dietetyki, dzięki któremu uczący się będzie miał możliwość kontaktu z potencjalnymi pacjentami pod nadzorem opiekuna. Będzie również mógł korzystać z udogodnień takich jak generatory diet, czy cyfrowe rozwiązania służące ocenie stanu odżywienia.
Multiplier toolkit / Transfer Learning Toolkit (syllabus compiled as a guideline to implement the digital tools within the curriculum) – narzędzie do wykorzystania w europejskim szkolnictwie wyższym, obejmujące rekomendacje dotyczące edukacji w obszarze dietetyki, bazę artykułów naukowych oraz opis ścieżki działania w pracy dietetyka z wykorzystaniem wypracowanych narzędzi cyfrowych i algorytmów postępowania w kształceniu przyszłych
dietetyków.
W kwietniu w Hiszpanii odbyło się spotkanie inicjujące projekt zorganizowane przez koordynatora – European Atlantic University w Santander. Wzięli w nim udział przedstawiciele wszystkich instytucji partnerskich. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach reprezentowała dr Magdalena Lelonek, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. Kolejne międzynarodowe spotkanie zespołu odbędzie się w Kielcach w lutym 2023 roku.

Odbył się wykład Pani dr inż. Kamili Sobaś "Wpływ mikrobioty jelitowej na mózg"

wykład, dr inż. Kamila Sobaś 13.12.2022 godz. 10.00-11.00

wyklad Kamila Sobas

Kamila Sobaś

Drodzy Studenci i Doktoranci!

rekrutacja letni 22 23

Wynalazek naszej Doktorantki doceniony na międzynarodowej wystawie!

dyplom anna wrzochal

IWIS (International Warsaw Invention Show) to największa w Polsce międzynarodowa wystawa wynalazków promująca wynalazczość i innowacje. W wystawie prezentują swoje osiągnięcia zarówno instytuty badawcze, uniwersytety i politechniki, jak również innowacyjne przedsiębiorstwa i indywidualni wynalazcy. Co roku w wystawie uczestniczą wynalazcy z ponad 25 państw świata m.in. z Arabii Saudyjskiej, Chorwacji, Egiptu, Iranu, Kanady, Malezji, Korei, Turcji, Rumunii, Tajwanu oraz oczywiście z Polski.

Doktorantka Anna Wrzochal na IWIS 2022 zdobyła brązowy medal prezentując wynalazek "Zastosowanie krenoterapii do regulacji procesu przemiany materii i pracy układu pokarmowego". Rozwiązanie to powstało w ramach projektu „Prace badawczo-rozwojowe nad wykorzystaniem wody siarczkowej w terapii redukcji masy ciała", w którym doktorantka pełniła rolę głównego dietetyka.

Innowacją wynalazku jest wykorzystanie działania krenoterapii w redukcji masy ciała, poprawa mineralizacji organizmu, uzupełnianie niedoborów mikroelementów, poprawa wyników badań krwi i moczu, zmniejszenie ryzyka występowania chorób związanych z nadwagą i otyłością i ogólna poprawa zdrowia, kondycji i samopoczucia. 

Uwaga studenci!!!

II rok dietetyka I stopnia studia  niestacjonarne,

Zapisy do promotorów odbędą się w dniu

22.10.2022r. (sobota) od godz.21.00

poprzez Wirtualną Uczelnię

(system będzie otwarty 24 godziny czyli od godz.21.00 sobota do godz.21.00 niedziela)

  Promotorzy do wyboru:

 dr Kamila Sobaś- 15 osób

dr Edyta Naszydłowska-15 osób

Uwaga studenci!!!

II rok dietetyka I stopnia studia stacjonarne,

Zapisy do promotorów odbędą się w dniu

22.10.2022r. (sobota) od godz.21.00

poprzez Wirtualną Uczelnię

(system będzie otwarty 24 godziny czyli od godz.21.00 sobota do godz.21.00 niedziela)

Promotorzy do wyboru:

dr Kamila Sobaś- 11 osób

dr Edyta Naszydłowska-11 osób

dr Ewa Kosowska– 10 osób

Szukaj