11.06.2024 Władze naszego Uniwersytetu podpisali umowę o współpracy z Fundacją Nutricia. Stworzyliśmy program edukujący Studentów o żywieniu medycznym. Program koncentruje się na zajęciach praktycznych na kierunku lekarskim, dietetyce, pielęgniarstwie i położnictwie. Podczas zajęć studenci będą mogli ćwiczyć żywienie dojelitowe na specjalnych fantomach. Natomiast po zakończonych zajęciach studenci będą potrafili rozpoznać rodzaje niedożywienia, identyfikować jego przyczyny oraz następstwa, a także inicjować odpowiednio dobrane wsparcie żywieniowe i monitorować stan odżywienia chorego. Wspólnie z wykładowcami dokonano adaptacji wspomnianego programu do warunków dydaktycznych.
W tym tygodniu naszą Uczelnię odwiedził profesor Richard Bowater.
5 czerwca br. w Collegium Medicum przywitaliśmy gościa z University of East Anglia w Norwich, profesora Richarda Bowater’a. JM Rektor Prof. Stanisław Głuszek i Kierownik Pracowni dr hab. prof. UJK Wioletta Adamus-Białek przedstawili Panu Profesorowi Pracownię Genetyki Medycznej oraz zakres prowadzonych badań. Prof. Richard Bowater poznał także infrastrukturę wydziału, sale wykładowe, imponujący Zakład Anatomii oraz część Medycznego Laboratorium Diagnostycznego Meduniv. Był pod wielkim wrażeniem przestrzeni, doskonałego wyposażenia i świetnej organizacji pracy, wyraził żywą chęć do podjęcia współpracy naukowej. Profesor został zaproszony w ramach projektu NAWA STER na spotkanie z doktorantami i pracownikami Collegium Medicum i aktywnie uczestniczył w panelu dyskusyjnym sekcji nauk medycznych i nauk o zdrowiu na VII Forum Doktorantów.
W kolejnym dniu pobytu profesor poprowadził wykład dla studentów oraz pracowników Collegium Medicum UJK, gdzie opowiedział o swojej uczelni, University of East Anglia (UEA, https://www.uea.ac.uk/) w Norwich, gdzie jest usytuowana, jakie są możliwości studiowania i wymiany akademickiej. Przedstawił różne profile naukowe uczelni oraz powiązania z grupami badawczymi i instytutami z Anglii, wskazał na realny potencjał do wsparcia merytorycznego i badawczego dla naszego wydziału. W dużym skrócie opowiedział także o swoich wieloletnich badaniach nad strukturą i metabolizmem DNA, konsekwencjami klinicznymi niepożądanych zdarzeń w związku z tym oraz jaki jest potencjał terapeutyczny. Studenci wyrazili żywe zainteresowanie tym tematem oraz możliwością odbycia stażu na UEA w Norwich. Organizatorem pobytu Pana Profesora byli Pracownicy Katedry Medycyny Zabiegowej z Pracownią Genetyki Medycznej, pod głównym Patronatem Rektora Pana Profesora Stanisława Głuszka.
Pobyt został sfinansowany przez Szkołę Doktorską w ramach projektu NAWA STER – umiędzynarodowienie szkół doktorskich.
Podczas zajęć z Estetyki żywienia, studenci trzeciego roku Dietetyki skupili się na temacie “Zdrowy fast-food”. Zajęcia pozwoliły im zgłębić wiedzę na temat tworzenia alternatyw dla tradycyjnych, często niezdrowych szybkich posiłków. Zdrowe fast-foody są bogate w składniki odżywcze i niskoenergetyczne, zawierają mniej tłuszczu nasyconego i cukru dodanego, co przyczynia się do lepszego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci nauczyli się, jak wybierać wysokiej jakości produktami. Zdobyta umiejętność tworzenia atrakcyjnych wizualnie i smacznych posiłków może zachęcić do częstszego przygotowywania jedzenia w domu, co jest korzystniejsze dla zachowania zdrowia i prawidłowej masy ciała.
Celem zajęć jest kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia prawidłowej obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Rozwijanie wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji potraw. Studenci dokonują analizy treści receptur gastronomicznych i potrafią scharakteryzować zmiany jakie mogą zachodzić w żywności podczas poszczególnych procesów obróbki technologicznej.