Ułatwienia dostępu

Dyplomatorium i czepkowanie absolwentów kierunków Pielęgniarstwo i Położnictwo

Czepkowanie_CM.jpg

Gratulacje w związku z otrzymaniem tytułu profesora

Mamy zaszczyt i przyjemność poinformować, że w dniu 27 czerwca 2024 roku Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał Pani profesor dr hab. Dorocie Kozieł tytuł naukowy profesora w dyscyplinie nauki o zdrowiu.

Pani Profesor składamy najserdeczniejsze gratulacje oraz życzenia dalszych sukcesów w realizacji planów i zamierzeń naukowych, a także wszelkiej pomyślności w życiu zawodowym i osobistym.

Życzą pracownicy Collegium Medicum!

Pani profesor dr hab. Dorota Kozieł
IMG 20240710 115556398 HDR

Absolutorium kierunku lekarskiego Collegium Medicum - Galeria

Absolwenci Kierunku Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach odebrali w czwartek 27 czerwca dyplomy ukończenia studiów i złożyli przysięgę lekarską.
Uroczyste absolutorium odbyło się w Filharmonii Świętokrzyskiej.

Zdjęcia:
Galeria: Absolutorium 2024


Zapis Transmisji na żywo:

Podpisanie umowy o współpracy z Fundacją Nutricia

11.06.2024 Władze naszego Uniwersytetu podpisali umowę o współpracy z Fundacją Nutricia. Stworzyliśmy program edukujący Studentów o żywieniu medycznym. Program koncentruje się na zajęciach praktycznych na kierunku lekarskim, dietetyce, pielęgniarstwie i położnictwie. Podczas zajęć studenci będą mogli ćwiczyć żywienie dojelitowe na specjalnych fantomach. Natomiast po zakończonych zajęciach studenci będą potrafili rozpoznać rodzaje niedożywienia, identyfikować jego przyczyny oraz następstwa, a także inicjować odpowiednio dobrane wsparcie żywieniowe i monitorować stan odżywienia chorego. Wspólnie z wykładowcami dokonano adaptacji wspomnianego programu do warunków dydaktycznych.

Z Norwich do Kielc

W tym tygodniu naszą Uczelnię odwiedził profesor Richard Bowater.

osoby siedzą na auli m. in. Rektor S. Głuszek i Prorektor D. Kozieł

5 czerwca br. w Collegium Medicum przywitaliśmy gościa z University of East Anglia w Norwich, profesora Richarda Bowater’a. JM Rektor Prof. Stanisław Głuszek i Kierownik Pracowni dr hab. prof. UJK Wioletta Adamus-Białek przedstawili Panu Profesorowi Pracownię Genetyki Medycznej oraz zakres prowadzonych badań. Prof. Richard Bowater poznał także infrastrukturę wydziału, sale wykładowe, imponujący Zakład Anatomii oraz część Medycznego Laboratorium Diagnostycznego Meduniv. Był pod wielkim wrażeniem przestrzeni, doskonałego wyposażenia i świetnej organizacji pracy, wyraził żywą chęć do podjęcia współpracy naukowej. Profesor został zaproszony w ramach projektu NAWA STER na spotkanie z doktorantami i pracownikami Collegium Medicum i aktywnie uczestniczył w panelu dyskusyjnym sekcji nauk medycznych i nauk o zdrowiu na VII Forum Doktorantów.

W kolejnym dniu pobytu profesor poprowadził wykład dla studentów oraz pracowników Collegium Medicum UJK, gdzie opowiedział o swojej uczelni, University of East Anglia (UEA, https://www.uea.ac.uk/) w Norwich, gdzie jest usytuowana, jakie są możliwości studiowania i wymiany akademickiej. Przedstawił różne profile naukowe uczelni oraz powiązania z grupami badawczymi i instytutami z Anglii, wskazał na realny potencjał do wsparcia merytorycznego i badawczego dla naszego wydziału. W dużym skrócie opowiedział także o swoich wieloletnich badaniach nad strukturą i metabolizmem DNA, konsekwencjami klinicznymi niepożądanych zdarzeń w związku z tym oraz jaki jest potencjał terapeutyczny. Studenci wyrazili żywe zainteresowanie tym tematem oraz możliwością odbycia stażu na UEA w Norwich. Organizatorem pobytu Pana Profesora byli Pracownicy Katedry Medycyny Zabiegowej z Pracownią Genetyki Medycznej, pod głównym Patronatem Rektora Pana Profesora Stanisława Głuszka.

Pobyt został sfinansowany przez Szkołę Doktorską w ramach projektu NAWA STER – umiędzynarodowienie szkół doktorskich.

 źródło: https://ujk.edu.pl/news/?id=6758&c=4

Estetyka żywienia 2023/2024 – Zdrowy fast-food

Podczas zajęć z Estetyki żywienia, studenci trzeciego roku Dietetyki skupili się na temacie “Zdrowy fast-food”. Zajęcia pozwoliły im zgłębić wiedzę na temat tworzenia alternatyw dla tradycyjnych, często niezdrowych szybkich posiłków. Zdrowe fast-foody są bogate w składniki odżywcze i niskoenergetyczne, zawierają mniej tłuszczu nasyconego i cukru dodanego, co przyczynia się do lepszego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci nauczyli się, jak wybierać wysokiej jakości produktami. Zdobyta umiejętność tworzenia atrakcyjnych wizualnie i smacznych posiłków może zachęcić do częstszego przygotowywania jedzenia w domu, co jest korzystniejsze dla zachowania zdrowia i prawidłowej masy ciała.

stół z posiłkami

na kuchni osoba miesza posiłek w naczyniu

2 osoby przygotowują posiłek na kuchni

posiłek w garczku na kuchni

2 hamburgery na talerzu z surówkami

pizza w kształcie pizzy

2 hamburgery i dekoracja

 

Szukaj