W dniu 18 grudnia 2024 roku odbyły się świąteczne warsztaty, w których uczestniczyli Studenci kierunku dietetyka. W ramach spotkania nagrano kolejne odcinki programu „Gotuj z Dietetyką”, w trakcie których przygotowano potrawy doskonale wpisujące się w tradycję wigilijną, jednocześnie wprowadzając nowe, zdrowe akcenty. Seria "Gotuj z Dietetyką" już po raz trzeci powstaje z inicjatywy doktor Kamili Sobaś we współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów.
W programie znalazły się przepisy na dania, które mogą wzbogacić wigilijny stół, takie jak pasztet z fasoli, piernik marchewkowy czy bezglutenowa kutia. Każda z potraw została zaprezentowana z uwzględnieniem wskazówek dietetycznych, które pozwalają na zdrowsze przygotowanie klasycznych dań świątecznych.
Nagrania będą dostępne na kanale YouTube, co umożliwi szerokiemu gronu odbiorców zapoznanie się z nowoczesnymi, zdrowymi wersjami tradycyjnych potraw.
Zachęcamy do śledzenia naszego kanału YouTube, na którym wkrótce będzie można obejrzeć efekty pracy naszych studentów i zapoznać się z inspirującymi przepisami na zdrowe, świąteczne potrawy.
1. Świąteczny Pasztet z Fasoli - Gotuj z Dietetyką odc. 9
2. Kutia bezglutenowa z komosą ryżową odc. 10
3. Piernik marchewkowy dla spóźnialskich - odc. 11
4. Choineczki z sera pleśniowego odc. 12