Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Sukces projektu „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics”

Międzynarodowy projekt „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics” pod kierownictwem dr Agaty Bujak-Krzemińskiej został nominowany w prestiżowym ogólnoeuropejskim konkursie „Triple E Awards” w kategorii EDI Community Engagement Initiative of the year. W wyniku szczegółowej oceny wszystkich kandydatów niezależna komisja przyznała projektowi IV miejsce w konkursie, oraz wyróżnienie i I miejsce przyznane podczas głosowania prowadzonego w Social Mediach. 19.09.2024 w Lisbonie odbyła się ceremonia wręczenia nagród podczas której międzynarodowy zespół partnerów projektu reprezentował koordynator hiszpańskiego zespołu Inaki Elio.

To wyjątkowe wyróżnienie dla całego zespołu oraz samego projektu. Nagrody Konkursu „Triple E” stanowią globalne uznanie dla wysiłków na rzecz przedsiębiorczości i zaangażowania w szkolnictwie wyższym. Jest to pierwsza nagroda skupiająca się konkretnie na różnych wymiarach trzeciej misji uniwersytetów. Wdrażane na szczeblu regionalnym „Triple E Awards” mają na celu wspieranie zmian na uniwersytetach i podkreślanie ich roli w społecznościach i ekosystemach.

Finaliści

Mężczyzna z nagrodą

Zwycięzcy
Nagroda

HARMONOGRAM POPRAWKOWEJ SESJI EGZAMINACYJNEJ LETNIEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA 16.09.2024-24.09.2024

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Technologia żywności
i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. stacjonarne

20.09.2024

16:30

D 1/11

Technologia żywności
i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. niestacjonarne

20.09.2024

16:30

D 1/11

Higiena i bezpieczeństwo
żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. stacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Higiena i bezpieczeństwo
żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. niestacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Żywienie w otyłości
i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Żywienie w otyłości
i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

16.09.2024

16:30

D 1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

16.09.2024

16:30

D 1/11

Dietoterapia w otyłości

dr Kamila Sobaś

1 rok II st. stacjonarne

19.09.2024

15:00

D 1/11

 

Gratulujemy świeżo upieczonym Absolwentom kierunku Dietetyka!

Czas obron na kierunku Dietetyka dobiegł końca. Serdecznie gratulujemy świeżo upieczonym Absolwentom!
Życzymy wielu sukcesów w dalszym rozwoju i życiu zawodowym!
A tych, którzy chcą dalej zdobywać wiedzę, zapraszamy na Studia magisterskie.
GRATULACJE!

IMG 1882

IMG 1889
PHOTO 2024 07 18 20 37 10
20240712 143730
20240712 143847
20240712 152145
20240717 142044
20240717 173305
20240717 173355
PHOTO 2024 07 18 20 37 10

Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram_egzaminów_dyplomowych_dietetyka_2024.jpg

Podpisanie umowy o współpracy z Fundacją Nutricia

11.06.2024 Władze naszego Uniwersytetu podpisali umowę o współpracy z Fundacją Nutricia. Stworzyliśmy program edukujący Studentów o żywieniu medycznym. Program koncentruje się na zajęciach praktycznych na kierunku lekarskim, dietetyce, pielęgniarstwie i położnictwie. Podczas zajęć studenci będą mogli ćwiczyć żywienie dojelitowe na specjalnych fantomach. Natomiast po zakończonych zajęciach studenci będą potrafili rozpoznać rodzaje niedożywienia, identyfikować jego przyczyny oraz następstwa, a także inicjować odpowiednio dobrane wsparcie żywieniowe i monitorować stan odżywienia chorego. Wspólnie z wykładowcami dokonano adaptacji wspomnianego programu do warunków dydaktycznych.

Szczegółowe badania składu ciała uczniów w wieku 7-12 lat oraz ich matek

Dnia 10.06.2024 dr Agata Bujak-Krzemińska wraz ze studentkami I roku II stopnia kierunku Dietetyka (Angielska Daria, Szczerba Sylwia oraz Wojciechowska Katarzyna) wybrały się do Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Drugni na badania składu ciała oraz oceny sposobu żywienia wykonywane w ramach przygotowania prac magisterskich.

Celem wizyty było przeprowadzenie szczegółowych badań składu ciała uczniów w wieku 7-12 lat oraz ich matek, obejmujące pomiary masy ciała, wysokości ciała oraz analizę składu ciała (% zawartość tkanki tłuszczowej, ilość masy mięśniowej, ilość tkanki tłuszczowej wisceralnej). Dodatkowo, oceniano sposób żywienia dzieci i ich matek poprzez analizę zapisu bieżącego spożycia i wartości odżywczej spożywanych posiłków. Badania przeprowadzono z zachowaniem wszystkich obowiązujących procedur i norm etycznych.


Studentki uczestniczące w badaniach zdobyły cenne doświadczenie praktyczne, które będzie stanowić ważny element ich kształcenia. Wyniki z badań zostaną szczegółowo opracowane i wykorzystane do dalszych działań badawczo-edukacyjnych.

IMG 1439

Szukaj