Ułatwienia dostępu

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

 

Na zajęciach z Produkcji posiłków dietetycznych studenci realizowali temat Diety bogatobiałkowej. Dieta ta charakteryzuje się zwiększoną ilością białka w jadłospisie, co sprzyja regeneracji organizmu, budowie masy mięśniowej oraz redukcji tkanki tłuszczowej. Źródła białka w tej diecie mogą pochodzić zarówno z produktów zwierzęcych, jak i roślinnych.

W ramach zajęć studenci przygotowali kilka potraw wpisujących się w założenia tej diety. Pierwszą z nich była pasta hummus z chlebem „zmieniającym życie”. Hummus został przyrządzony z ciecierzycy, sezamu, czosnku i oliwy z oliwek, a jako dodatek przygotowano chleb z płatków owsianych, nasion słonecznika i siemienia lnianego. Drugą potrawą było mięso z piersi indyka w sosie koperkowym, pieczone w rękawie z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżego koperku. Podano je z kaszą jęczmienną oraz lekką sałatką z sałaty, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Kolejną propozycją były puszyste placuszki z serem twarogowym, wzbogacone o odżywkę białkową, jajka i ksylitol, serwowane z sosem malinowym na bazie mrożonych malin i ksylitolu. Pasztet został przygotowany w wersji wegetariańskiej z dodatkiem gruszki i ziół.

Przygotowane potrawy były przykładem różnorodności w diecie bogatobiałkowej, która może być smaczna, zrównoważona i dostosowana do różnych preferencji kulinarnych. Zajęcia pozwoliły studentom na zdobycie praktycznych umiejętności w planowaniu i przygotowywaniu dań zgodnych z zasadami tej diety.

 Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Notatka z Diety Bogatobiałkowej

Szukaj