PRZEDMIOT |
PROWADZĄCY |
ROK STUDIÓW/FORMA |
DATA |
GODZINA |
SALA |
Biochemia ogólna i żywności |
dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK |
1 rok stacjonarne I stopnia |
26.02.2025 |
10:00 |
p.125 Instytut Biologii
|
Biochemia ogólna i żywności |
dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK |
1 rok niestacjonarne I stopnia |
26.02.2025 |
10:00 |
p.125 Instytut Biologii
|
Podstawy żywienia człowieka |
prof. dr hab. Edyta Suliga |
1 rok stacjonarne I stopnia |
21.02.2025 |
16:30 |
D 0/13a |
Podstawy żywienia człowieka |
prof. dr hab. Edyta Suliga |
1 rok niestacjonarne I stopnia |
21.02.2025 |
16:30 |
D 0/13a |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
dr Grzegorz Król |
2 rok stacjonarne I stopnia |
21.02.2025 |
14:15 |
D 0/13a |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
dr Grzegorz Król |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
21.02.2025 |
14:15 |
D 0/13a |
Kliniczny zarys chorób |
dr Sylwia Głowala |
2 rok stacjonarne I stopnia |
28.02.2025 |
8:00 |
D 0/12a |
Kliniczny zarys chorób |
dr Sylwia Głowala |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
28.02.2025 |
8:00 |
D 0/12a |
Podstawy dietetyki ogólnej |
dr Kamila Sobaś |
2 rok stacjonarne I stopnia |
26.02.2025 |
16:00 |
D 1/10 |
Podstawy dietetyki ogólnej |
dr Kamila Sobaś |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
26.02.2025 |
16:00 |
D 1/10 |
Język obcy |
Wykaz SJO |
3 rok stacjonarne I stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
||
Język obcy |
Wykaz SJO |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
||
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością |
dr Ewelina Błońska-Sikora |
3 rok stacjonarne I stopnia |
24.02.2025 |
9:00 |
D 0/8 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością |
dr Ewelina Błońska-Sikora |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
21.02.2025 |
17:00 |
D 0/8 |
Leczenie żywieniowe |
prof. dr hab. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska |
3 rok stacjonarne I stopnia |
27.02.2025 |
12:00 |
- |
Leczenie żywieniowe |
prof. dr hab. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
27.02.2025 |
12:00 |
- |
Dietoterapia w chorobach dermatologicznych |
dr Kamila Sobaś |
1 rok stacjonarne II stopnia |
26.02.2025 |
16:00 |
D 1/10 |
Język obcy |
Wykaz SJO |
2 rok stacjonarne II stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
Aktualności kierunku Dietetyka
HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ ZIMOWEJ 2024/2025 KIERUNEK DIETETYKA 31.01.2025-12.02.2025
(sesja poprawkowa 20.02.2025-28.02.2025)
PRZEDMIOT |
PROWADZĄCY |
ROK STUDIÓW/FORMA |
DATA |
GODZINA |
SALA |
Anatomia człowieka |
dr Agnieszka Florek-Mardjas |
1 rok stacjonarne I stopnia |
06.02.2025 |
15.00 |
D 1.10 |
Anatomia człowieka |
dr Agnieszka Florek-Mardjas |
1 rok niestacjonarne I stopnia |
07.02.2025 |
13.00 |
A 0.01 |
Biochemia ogólna i żywności |
dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK |
1 rok stacjonarne I stopnia |
05.02.2025 |
10:00 |
26 Inst. Biol. |
Biochemia ogólna i żywności |
dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK |
1 rok niestacjonarne I stopnia |
01.02.2025 |
16:00 |
26 Inst. Biol |
Podstawy żywienia człowieka |
prof. dr hab. Edyta Suliga |
1 rok stacjonarne I stopnia |
03.02.2025 |
10.00 |
D 0/12a |
Podstawy żywienia człowieka |
prof. dr hab. Edyta Suliga |
1 rok niestacjonarne I stopnia |
08.02.2025 |
10.00 |
D 0/12a |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
dr Grzegorz Król |
2 rok stacjonarne I stopnia |
31.01.2025 |
14.30 |
D 0/12a |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
dr Grzegorz Król |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
31.01.2025 |
16.00 |
D 0/12a |
Kliniczny zarys chorób |
dr Sylwia Głowala |
2 rok stacjonarne I stopnia |
03.02.2025 |
08.00 |
D 0/12a |
Kliniczny zarys chorób |
dr Sylwia Głowala |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
08.02.2025 |
08.00 |
D 0/12a |
Podstawy dietetyki ogólnej |
dr Kamila Sobaś |
2 rok stacjonarne I stopnia |
07.02.2025 |
14:00 |
D 1/10 D 1/11 |
Podstawy dietetyki ogólnej |
dr Kamila Sobaś |
2 rok niestacjonarne I stopnia |
07.02.2025 |
16:00 |
D 1/10 D 1/11 |
Język obcy |
Wykaz SJO |
3 rok stacjonarne I stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
||
Język obcy |
Wykaz SJO |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
||
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością |
dr Ewelina Błońska-Sikora |
3 rok stacjonarne I stopnia |
3.02.2025 |
15.00 |
D 1/7 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością |
dr Ewelina Błońska-Sikora |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
3.02.2025 |
15.00 |
D 1/7 |
Leczenie żywieniowe |
prof. dr hab. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska |
3 rok stacjonarne I stopnia |
31.01.2025 |
17.00 |
D O/13a |
Leczenie żywieniowe |
prof. dr hab. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska |
3 rok niestacjonarne I stopnia |
01.02.2025 |
10.00 |
D O/13a |
Dietoterapia w chorobach dermatologicznych |
dr Kamila Sobaś |
1 rok stacjonarne II stopnia |
04.02.2024 |
10:00 |
D 1/10 |
Patofizjologia |
lekarz Wiktor Baran |
1 rok stacjonarne II stopnia |
31.01.2025 |
18.15-19.15 |
D 1/10 |
Język obcy |
Wykaz SJO |
2 rok stacjonarne II stopnia |
Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych |
||
Dietoterapia w cukrzycy |
dr Kamila Sobaś |
2 rok stacjonarne II stopnia |
04.02.2024 |
12:00 |
Aula |
10 stycznia 2025 roku odbyła się czternasta edycja ogólnopolskiej Nocy Biologów, której motywem przewodnim była „Biologia zmian klimatu: podgrzani… przegrani?”. W ramach wydarzenia zorganizowaliśmy warsztaty dla dzieci i młodzieży zatytułowane „Smaki sezonu i eko triki: nic się nie marnuje”.
Podczas zajęć omówiliśmy znaczenie sezonowości w diecie, jej wpływ na środowisko oraz korzyści zdrowotne. Uczestnicy aktywnie zaangażowali się w uzupełnianie przygotowanej planszy edukacyjnej oraz wymieniali się pomysłami na praktyczne sposoby ograniczania marnowania żywności, takich jak wykorzystanie obierek warzyw.
Warsztaty zakończyła degustacja chipsów przygotowanych z nieobieranych warzyw, które spotkały się z wyjątkowym uznaniem uczestników.
Dziękujemy wszystkim za aktywność i zaangażowanie. Wasza kreatywność i otwartość na współpracę zrobiły na nas ogromne wrażenie. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję Nocy Biologów w przyszłym roku!
W dniu 18 grudnia 2024 roku odbyły się świąteczne warsztaty, w których uczestniczyli Studenci kierunku dietetyka. W ramach spotkania nagrano kolejne odcinki programu „Gotuj z Dietetyką”, w trakcie których przygotowano potrawy doskonale wpisujące się w tradycję wigilijną, jednocześnie wprowadzając nowe, zdrowe akcenty. Seria "Gotuj z Dietetyką" już po raz trzeci powstaje z inicjatywy doktor Kamili Sobaś we współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów.
W programie znalazły się przepisy na dania, które mogą wzbogacić wigilijny stół, takie jak pasztet z fasoli, piernik marchewkowy czy bezglutenowa kutia. Każda z potraw została zaprezentowana z uwzględnieniem wskazówek dietetycznych, które pozwalają na zdrowsze przygotowanie klasycznych dań świątecznych.
Nagrania będą dostępne na kanale YouTube, co umożliwi szerokiemu gronu odbiorców zapoznanie się z nowoczesnymi, zdrowymi wersjami tradycyjnych potraw.
Zachęcamy do śledzenia naszego kanału YouTube, na którym wkrótce będzie można obejrzeć efekty pracy naszych studentów i zapoznać się z inspirującymi przepisami na zdrowe, świąteczne potrawy.
W dniach 26-28 listopada 2024r. w Austrii odbyło się ostatnie spotkanie partnerów międzynarodowego projektu E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych. W spotkaniu uczestniczył interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Polten GmbH z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, który reprezentowała dr Agata Bujak-Krzemińska, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. W ramach dotychczasowych prac projektowych zostało przygotowane narzędzie Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – do samokształcenia dla studentów oparte na interakcji z BOTem odzwierciedlającym rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci. Narzędzie przeszło fazę testowania przez studentów, która rozpoczęła się w listopadzie 2023 r. i do chwili obecnej wzięło w niej udział 781 studentów, 266 wykładowców akademickich, 350 dietetyków oraz 507 pacjentów. W ramach projektu została również przygotowana Wirtualna Przychodnia, w której pod nadzorem wykładowcy studenci mogą przeprowadzać wywiady żywieniowe z potencjalnymi pacjentami.
W dniu 26 listopada 2024 r. w Fachhochschule St. Polten GmbH odbył się również International Week w ramach projektu EUDRES, w którym wzięło udział 120 wykładowców z Europejskich jak i Światowych Uniwersytetów. Podczas konferencji w ramach Panelu „Future & Study Lab: Interlinking Reserch and Education” został przedstawiony projekt DietLAB oraz narzędzia, które powstały w trakcie jego realizacji („Why and how to set up a Digital Lab for Education in Dietetics?”). Każdy z uczestników konferencji w trakcie przerwy miał możliwość zapoznania się z Wirtualnym Pacjentem oraz przetestowania możliwości tego narzędzia.
https://virtual-patient.edietinglab.eu/#portfolio
https://clinic.edietinglab.eu/
„Jem z Klasą!” – warsztaty na temat kultury przy stole, korzyści płynących z zasad dobrego zachowania przy stole, problemu marnowania jedzenia. Wspólnie ze Studentami (jednocześnie Dietetykami) 1 roku II stopnia kierunku Dietetyka UJK w dniu 4.12.2024 przeprowadziliśmy zajęcia w Zespole Szkół Integracyjnych w Kowali w ramach przedmiotu Profilaktyka żywieniowa. Lekcje były realizowane w formie krótkich wykładów dla dzieci z klas I-IV i V-VIII oraz zabaw, które w prosty sposób przekazują i utrwalają wiedzę. Studenci mieli trudne zadanie przekazania zdobytej wiedzy młodzieży szkolnej.