11.06.2024 Władze naszego Uniwersytetu podpisali umowę o współpracy z Fundacją Nutricia. Stworzyliśmy program edukujący Studentów o żywieniu medycznym. Program koncentruje się na zajęciach praktycznych na kierunku lekarskim, dietetyce, pielęgniarstwie i położnictwie. Podczas zajęć studenci będą mogli ćwiczyć żywienie dojelitowe na specjalnych fantomach. Natomiast po zakończonych zajęciach studenci będą potrafili rozpoznać rodzaje niedożywienia, identyfikować jego przyczyny oraz następstwa, a także inicjować odpowiednio dobrane wsparcie żywieniowe i monitorować stan odżywienia chorego. Wspólnie z wykładowcami dokonano adaptacji wspomnianego programu do warunków dydaktycznych.
Aktualności kierunku Dietetyka
Dnia 10.06.2024 dr Agata Bujak-Krzemińska wraz ze studentkami I roku II stopnia kierunku Dietetyka (Angielska Daria, Szczerba Sylwia oraz Wojciechowska Katarzyna) wybrały się do Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Drugni na badania składu ciała oraz oceny sposobu żywienia wykonywane w ramach przygotowania prac magisterskich.
Celem wizyty było przeprowadzenie szczegółowych badań składu ciała uczniów w wieku 7-12 lat oraz ich matek, obejmujące pomiary masy ciała, wysokości ciała oraz analizę składu ciała (% zawartość tkanki tłuszczowej, ilość masy mięśniowej, ilość tkanki tłuszczowej wisceralnej). Dodatkowo, oceniano sposób żywienia dzieci i ich matek poprzez analizę zapisu bieżącego spożycia i wartości odżywczej spożywanych posiłków. Badania przeprowadzono z zachowaniem wszystkich obowiązujących procedur i norm etycznych.
Studentki uczestniczące w badaniach zdobyły cenne doświadczenie praktyczne, które będzie stanowić ważny element ich kształcenia. Wyniki z badań zostaną szczegółowo opracowane i wykorzystane do dalszych działań badawczo-edukacyjnych.
Pracownicy Zakładu Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum, w ramach Dni Jakości Kształcenia, zaproponowali szereg interesujących aktywności dla uczestników. W części praktycznej odbywała się ocena składu ciała, którą przeprowadzała dr Kamila Sobaś wraz ze Studentką Karoliną Kozłowską, będącą członkiem koła naukowego Medyk, sekcji dietetyka. Analizę składu ciała wykonywano za pomocą analizatora TANITA, stosując metodę bioimpedancji elektrycznej. Wyniki były szczegółowo omawiane, co pozwoliło uczestnikom na lepsze zrozumienie swojego stanu zdrowia.
Dodatkowo, zorganizowane zostały warsztaty na temat „Marketing zdrowego jedzenia" prowadzone przez dr Magdalenę Pietraszkiewicz i dr Agatę Bujak-Krzemińską. Podczas tych warsztatów uczestnicy dowiedzieli się, czy zdrowe jedzenie faktycznie jest zdrowe oraz jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych, aby dokonywać świadomych wyborów zakupowych. Prowadzące szczegółowo wyjaśniały, jakie informacje na etykietach są kluczowe oraz jakie triki marketingowe mogą wprowadzać konsumentów w błąd?
Na zajęciach „Estetyka żywienia" na kierunku Dietetyka studenci zgłębiali temat "Zdrowe ciasta i słodycze" i przygotowali poczęstunek dla uczestników warsztatów. Nieoceniona była pomoc Pani Wiktorii Ożarowskiej i Pani Katarzyny Snoch, które niebanalnie ozdobiły potrawy i omówiły receptury przekąsek.
Warsztaty i praktyczne zajęcia podczas Dni Jakości Kształcenia miały na celu nie tylko edukację uczestników w zakresie zdrowego żywienia, ale także zwiększenie ich świadomości dotyczącej własnego zdrowia oraz umiejętności dokonywania świadomych i korzystnych wyborów żywieniowych. Uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę teoretyczną i praktyczną, co w przyszłości może przyczynić się do poprawy jakości ich życia i zdrowia.
HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ LETNIEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA 22.06.2024-09.07.2024
(sesja poprawkowa 16.09.2024-24.09.2024)
PRZEDMIOT |
PROWADZĄCY |
ROK STUDIÓW/FORMA |
DATA |
GODZINA |
SALA |
Fizjologia człowieka |
lekarz Wiktor Baran |
1 rok I st. stacjonarne |
25.06.2024 |
16.00 |
D 0/12a |
Fizjologia człowieka |
dr Justyna Marwicka |
1 rok I st. niestacjonarne |
22.06.2024 |
10.00 |
D 1/9 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
dr Ewa Kosowska |
1 rok I st. stacjonarne |
27.06.2024 |
9.00 |
D 0/12a |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
dr Ewa Kosowska |
1 rok I st. niestacjonarne |
29.06.2024 |
10.00 |
D 0/12b |
Higiena i bezpieczeństwo żywności |
dr Anna Wrzochal |
1 rok I st. stacjonarne |
28.06.2024 |
15.00 |
D 1/10 |
Higiena i bezpieczeństwo żywności |
dr Anna Wrzochal |
1 rok I st. niestacjonarne |
28.06.2024 |
16.00 |
D 1/10 |
Podstawy dietetyki klinicznej |
dr Agata Bujak-Krzemińska |
2 rok I st. stacjonarne |
25.06.2024 |
10:00 |
D 0/13a |
Podstawy dietetyki klinicznej |
dr Agata Bujak-Krzemińska |
2 rok I st. niestacjonarne |
23.06.2024 |
10:00 |
D 0/12a |
Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. stacjonarne |
5.07.2024 |
10:00 |
D1/11 D1/10 |
Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. niestacjonarne |
6.07.2024 |
10:00 |
D1/10 D1/11 |
Dietetyka pediatryczna |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. stacjonarne |
28.06.2024 |
10:00 |
D1/10 D1/11 |
Dietetyka pediatryczna |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. niestacjonarne |
29.06.2024 |
10:00 |
D 0/12a |
Dietoterapia w otyłości |
dr Kamila Sobaś |
1 rok II st. stacjonarne |
25.06.2024 |
10:00 |
D 0/13a |
Dietoterapia w onkologii |
dr Agata Bujak-Krzemińska |
1 rok II st. stacjonarne |
28.06.2024 |
11:30 |
D 0/12a |
Zakład Żywienia i Dietetyki z ogromną radością gratuluje Pani Wiktorii Wijas, Studentce Dietetyki II stopnia, zdobycia Nagrody Rektora za jej wybitne osiągnięcia organizacyjne. Pani Wiktoria od pierwszego roku studiów licencjackich brała aktywny udział w życiu uczelni, co przyczyniło się do budowania lepszej wspólnoty akademickiej. Nagroda stanowi wyraz uznania nie tylko dla jej zaangażowania, lecz także determinacji i oddania, inspirując do dalszych osiągnięć i sukcesów.
W dniach 22-23 kwietnia w Portugalii odbyło się kolejne spotkanie partnerów międzynarodowego projektu: E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+.
Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych.
W pracach projektowych uczestniczył interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, który reprezentowała dr Agata Bujak-Krzemińska, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. W ramach dotychczasowych prac projektowych zostało przygotowane narzędzie Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – do samokształcenia dla studentów oparte na interakcji z BOTem odzwierciedlającym rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci. Narzędzie przeszło fazę testowania przez studentów, która rozpoczęła się w listopadzie 2023 r. i do chwili obecnej wzięło w niej udział 605 studentów. W ramach projektu została również przygotowana Wirtualna Przychodnia, w której pod nadzorem wykładowcy studenci mogą przeprowadzać wywiady żywieniowe z potencjalnymi pacjentami.
Kolejne międzynarodowe spotkanie zespołu odbędzie się w Austrii w listopadzie 2024 roku.