PRZEDMIOT |
PROWADZĄCY |
ROK STUDIÓW/FORMA |
DATA |
GODZINA |
SALA |
Fizjologia człowieka |
dr Justyna Marwicka |
1 rok I st. stacjonarne |
22.09.2023 |
17.30 |
D/012a |
Fizjologia człowieka |
dr Justyna Marwicka |
1 rok I st. niestacjonarne |
22.09.2023 |
17.30 |
D/012a |
Technologia żywności potraw oraz towaroznawstwo |
dr Ewa Kosowska |
1 rok I st. stacjonarne |
22.09.2023 r. |
16:00 |
D 1/10 |
Technologia żywności potraw oraz towaroznawstwo |
dr Ewa Kosowska |
1 rok I st. niestacjonarne |
17.09.2023 r. |
10:00 |
D 1/10 |
Higiena i bezpieczeństwo żywności |
mgr Anna Wrzochal |
1 rok I st. stacjonarne |
15.09.2023 r. |
15.30 |
CM_D_1/8 |
Higiena i bezpieczeństwo żywności |
mgr Anna Wrzochal |
1 rok I st. niestacjonarne |
15.09.2023 r. |
15.30 |
CM_D_1/8 |
Podstawy dietetyki klinicznej |
mgr Agata Bujak-Krzemińska |
2 rok I st. stacjonarne |
18.09.2023 |
10:00 |
B 0.1 |
Podstawy dietetyki klinicznej |
mgr Agata Bujak-Krzemińska |
2 rok I st. niestacjonarne |
17.09.2023 |
10:00 |
B 0.1 |
Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. stacjonarne |
22.09.2023 |
15:00 |
CM_D_1/10 |
Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. niestacjonarne |
22.09.2023 |
15:00 |
CM_D_1/10 |
Dietetyka pediatryczna |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. stacjonarne |
15.09.2023 |
16:00 |
CM_D_1/10 |
Dietetyka pediatryczna |
dr Kamila Sobaś |
2 rok I st. niestacjonarne |
15.09.2023 |
16:00 |
CM_D_1/10 |
Dietetyka kliniczna |
mgr Agata Bujak-Krzemińska |
2 rok II st. stacjonarne |
- |
- |
- |
Dietoprofilaktyka dzieci i młodzieży |
dr Kamila Sobaś |
2 rok II st. stacjonarne |
18.09.2023 |
12:00 |
CM_B0.1 |
Aktualności kierunku Dietetyka
to program kulinarny z elementami edukacji żywieniowej, który stworzyliśmy przy współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów UJK w Kielcach. Studenci wykorzystując zdobytą podczas 3 lat studiów wiedzę teoretyczną i praktyczną w czasie zajęć z Estetyki żywienia przygotowywali potrawy i omawiali ich zastosowanie w codziennej diecie.
Gotuj z Dietetyką! 🍩 odc. 0
Najlepsze Wegańskie Burgery z Buraka! 🍔 - Gotuj z Dietetyką odc. 1
Pyszne Chrupiące Nachosy 🥑 - Gotuj z Dietetyką odc. 2
Aksamitny Czekoladowy Pudding! 🍫 - Gotuj z Dietetyką odc. 3
Wyjątkowe Tofu z Warzywami! 🥦 - Gotuj z Dietetyką odc. 4
Delikatne Nuggetsy z Kalafiora! 🍗 - Gotuj z Dietetyką odc. 5
W dniach 5 i 6 czerwca 2023 roku, Profesor i Dietetyk Patricia Caro Moya, pochodząca z Urugwaju, poprowadziła zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka, studia pierwszego i drugiego stopnia
Profesor Moya, podzieliła się swoim doświadczeniem oraz dogłębnymi badaniami dotyczącymi prawa żywnościowego, które stanowi nieodzowny aspekt w dzisiejszym społeczeństwie. Podczas zajęć, Profesor Moya przedstawiała najnowsze trendy oraz przepisy prawa żywnościowego, zapewniając studentom wszechstronne spojrzenie na złożone kwestie związane z bezpieczeństwem, jakością oraz etyką w produkcji i dystrybucji żywności. Jej dynamiczne i interaktywne podejście pozwoliło studentom na aktywne uczestnictwo w dyskusjach oraz refleksję nad różnorodnymi aspektami prawidłowego odżywiania się, wpływu żywności na zdrowie publiczne oraz odpowiedzialności producentów wobec konsumentów.
Dzięki Profesor Moya, studenci kierunku Dietetyka studia pierwszego i drugiego stopnia mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności analityczne i poznawcze w zakresie prawnych ram regulujących żywność. Spotkanie z Profesor Patricią Caro Moya stanowiło wzbogacającą edukacyjną podróż i wyjątkową okazję do zrozumienia, jak wielka rola przypada profesjonalistom z dziedziny żywienia i dietetyki w tworzeniu przyszłościowego i odpowiedzialnego społeczeństwa.
W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku, w ramach projektu OKNO NA ŚWIAT – zintegrowany program UJK w Kielcach na rzecz rozwoju regionu świętokrzyskiego, odbyły się warsztaty z zakresu zdrowej diety wegańskiej. Celem warsztatów było podniesienie kompetencji z zakresu dietetyki dla studentów kierunku Dietetyka Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Zajęcia poprowadziły dr Kamila Sobaś i mgr Agata Bujak-Krzemińska. W części teoretycznej omówiono: rodzaje diet wegetariańskich, historia diety wegetariańskiej, weganizm a nawyki żywieniowe, najlepsze źródła roślinnych składników odżywczych i ich charakterystyka, weganizm a zdrowie, związki antyodżywcze w diecie roślinnej, najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej. Zdobywanie wiedzy ułatwiło przeprowadzenie części praktycznej w Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki. Przygotowywano przykładowe dania i posiłki zdrowej diety wegańskiej.