Ułatwienia dostępu

W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku odbyły się warsztaty z zakresu diety wegańskiej

W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku, w ramach projektu OKNO NA ŚWIAT – zintegrowany program UJK w Kielcach na rzecz rozwoju regionu świętokrzyskiego, odbyły się warsztaty z zakresu zdrowej diety wegańskiej. Celem warsztatów było podniesienie kompetencji z zakresu dietetyki dla studentów kierunku Dietetyka Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Zajęcia poprowadziły dr Kamila Sobaś i mgr Agata Bujak-Krzemińska. W części teoretycznej omówiono: rodzaje diet wegetariańskich, historia diety wegetariańskiej, weganizm a nawyki żywieniowe, najlepsze źródła roślinnych składników odżywczych i ich charakterystyka, weganizm a zdrowie, związki antyodżywcze w diecie roślinnej, najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej. Zdobywanie wiedzy ułatwiło przeprowadzenie części praktycznej w Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki. Przygotowywano przykładowe dania i posiłki zdrowej diety wegańskiej.

 warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

warsztaty wegańskie

Film z warsztatów

Szukaj