Aktualności kierunku Dietetyka
Noc Biologów na stałe zagościła w kalendarzu imprez Instytut Biologii UJK i spotyka się niesłabnącym zainteresowaniem uczestników. Tegoroczna odsłona przyciągnęła blisko 1000 osób!
- Noc Biologów jest wspaniałą tradycją. Cieszę się, że jako uczelnia możemy przygotować ofertę, która trafia zarówno do uczniów szkół podstawowych, szkół średnich, jak i nauczycieli - mówił podczas wydarzenia prof. dr hab. Stanisław Głuszek, Rektor UJK.
Stymulacja studentów i utrzymanie ich zaangażowania w prezentowane treści to nieustanna walka, z którą borykają się wykładowcy. Ponieważ przyszłe pokolenia studentów to „cyfrowi tubylcy”, przyzwyczajeni do stymulujących treści i zajęć dostępnych na wyciągnięcie ręki, wykładowcy coraz częściej włączają elementy cyfrowe do swoich programów nauczania. Ta innowacja może być przyszłością uczenia się.
Uniwersytet Jana Kochanowskiego właśnie rozpoczyna pierwsze interakcje studentów z nowym narzędziem służącym do samokształcenia, stworzonym w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+. Celem, którego jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu na kierunku Dietetyka, które oparte jest na uczeniu się przez doświadczanie z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych takich jak np. awatary, boty i sztuczna inteligencja.
Interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach zakończył pierwszy etap projektu. W wyniku podjętych działań zostało opracowane Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci.
Studenci III roku kierunku Dietetyka o 1.12.2023 rozpoczęli pracę z narzędziem i doskonalenie technik przeprowadzania wywiadów żywieniowych z pacjentami. Do dyspozycji studentów udostępniono 5 Botów (przypadków klinicznych) reprezentujących różne jednostki chorobowe, których podstawą leczenia jest modyfikacja diety i nawyków żywieniowych. Każdy student po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego z „pacjentem” ocenia jego sposób żywienia, najczęściej popełnianych błędów i związanego z nimi ryzyka dla zdrowia. Na podstawie udzielonych odpowiedzi aplikacja generuje raport końcowy dzięki, któremu student wie, jakie popełnił błędy i czy jego diagnoza i zalecany sposób dietoterapii były prawidłowe.
W dniu 24.10.2023 r. w Centrum Edukacyjnym w Wólce Milanowskiej odbyła się konferencja „Igrzyska Zdrowia – Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!” organizowana przez Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach. Celem konferencji było promowanie zasad zdrowego stylu życia dzieci w wieku przedszkolnym. Konferencja była skierowana do dyrektorów i nauczycieli przedszkoli oraz intendentów pracujących w przedszkolach województwa świętokrzyskiego.
Podczas konferencji prelekcję nt. „Planowanie i organizacja żywienia dzieci w przedszkolu” wygłosiły studentki 1 roku studiów II stopnia kierunku Dietetyka Natalia Hołody i Wiktoria Wijas. Przedstawiły
w niej m.in. zasady żywienia dzieci młodszych, także w odniesieniu do realizacji norm żywieniowych
w przedszkolu, zaprezentowały przykład wyliczenia zapotrzebowania na składniki odżywcze dla zróżnicowanej wiekowo grupy przedszkolnej oraz podały przykład praktycznych wskazówek realizacji edukacji żywieniowej dzieci w przedszkolu.
Dodatkowo dla uczestników konferencji dostępny był punk konsultacyjny, przy którym studentki
1 roku studiów II stopnia kierunku Dietetyka Oliwia Dymanowska, Magdalena Dziura oraz Emilia Adach, udzielały porad, odpowiadały na pytania oraz przekazywały materiały dydaktyczne (infografiki, ulotki i inne materiały informacyjne) w temacie żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Wsparciem dla studentów podczas konferencji w Wólce Milanowskiej była dr Magdalena Pietraszkiewicz.
W dniach 26-27 września w Belgii odbyło się kolejne spotkanie partnerów międzynarodowego projektu E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych. W pracach projektowych uczestniczył interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, który reprezentowała dr Agata Bujak-Krzemińska, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. W ramach dotychczasowych prac projektowych zostało przygotowane narzędzie Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – do samokształcenia dla studentów oparte na interakcji z BOTem odzwierciedlającym rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci. Narzędzie jest aktualnie przygotowywane do fazy testowania przez studentów, która rozpocznie się w listopadzie 2023 r. W trakcie przygotowania jest również wirtualna przychodnia, w której pod nadzorem wykładowcy studenci będą mogli przeprowadzać wywiady żywieniowe z pacjentami. Kolejne międzynarodowe spotkanie zespołu odbędzie się w Portugalii w kwietniu 2024 roku.