Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Uwaga studenci!!! II rok dietetyka I stopnia studia stacjonarne,

Zapisy do promotorów odbędą się w dniu

19.10.2024r. (sobota) od godz.21.00

poprzez Wirtualną Uczelnię

(system będzie otwarty 24 godziny czyli od godz.21.00 sobota do godz.21.00 niedziela)

 

Promotorzy do wyboru:

dr Agata Bujak-Krzemińska-10 osób

dr Magdalena Pietraszkiewicz– 10 osób

dr Agnieszka Strzelecka- 10 osób

Uwaga studenci!!! II rok dietetyka I stopnia studia niestacjonarne

Zapisy do promotorów odbędą się w dniu

19.10.2024r. (sobota) od godz.21.00

poprzez Wirtualną Uczelnię

(system będzie otwarty 24 godziny czyli od godz.21.00 sobota do godz.21.00 niedziela)

 

 

Promotorzy do wyboru:

dr Elżbieta Cieśla- 14 osób

dr Ewa Kosowska-14 osób

Uwaga studenci!!! II rok dietetyka I stopnia studia stacjonarne

Zapisy do promotorów odbędą się w dniu

19.10.2024r. (sobota) od godz.21.00

poprzez Wirtualną Uczelnię

(system będzie otwarty 24 godziny czyli od godz.21.00 sobota do godz.21.00 niedziela)

 

Promotorzy do wyboru:

dr Agata Bujak-Krzemińska-10 osób

dr Magdalena Pietraszkiewicz– 10 osób

dr Agnieszka Strzelecka- 10 osób

Fundacja Nutricia przeprowadziła specjalistyczne szkolenie na temat kompleksowego leczenia żywieniowego

Fundacja Nutricia przeprowadziła specjalistyczne szkolenie dla pracowników Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, w którym udział wzięli wykładowcy z kierunków: lekarski, dietetyka, pielęgniarstwo i położnictwo oraz technicy medyczni. Tematem spotkania było kompleksowe leczenie żywieniowe, obejmujące kluczowe zagadnienia związane z terapią żywieniową pacjentów.

Uczestnicy nauczyli się oceniać stan odżywienia pacjenta, co pozwala na określenie wskazań do wprowadzenia żywienia dojelitowego, zwłaszcza u pacjentów z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia.

Przedstawiono metody obliczania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego pacjentów, uwzględniając ich stan kliniczny, wiek, masę ciała oraz choroby towarzyszące. Dyskutowano o różnych metodach dostępu do przewodu pokarmowego, takich jak przezskórna gastrostomia endoskopowa (PEG), czy zgłębnik nosowo-żołądkowy, w zależności od potrzeb pacjenta.

Omówiono kryteria wyboru odpowiedniej diety dojelitowej, dopasowanej do stanu zdrowia pacjenta, chorób współistniejących oraz możliwości przewodu pokarmowego. Zwrócono uwagę na zasady stopniowego wprowadzania żywienia dojelitowego, aby zminimalizować ryzyko komplikacji, takich jak zespół ponownego odżywienia.

Przedstawiono sposób dokumentowania i rozliczania procedur związanych z żywieniem dojelitowym w systemach ochrony zdrowia. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, jak kierować pacjentów na opiekę domową po zakończeniu hospitalizacji oraz jak wspierać pacjentów w ramach poradni żywieniowych. Szkolenie prowadzone przez specjalistów Fundacji Nutricia miało na celu zwiększenie kompetencji pracowników Collegium Medicum UJK w zakresie holistycznego podejścia do leczenia, w którym żywienie odgrywa kluczową rolę.

hl 49433656234
hl 49433656238
hl 49433656239
20240926 112445

Plany zajęć dla I roczników

Aktualne plany zajęć dostępne są na indywidualnym koncie studenta na Wirtualnej Uczelni https://wu.ujk.edu.pl/WU/

Plan zajęć 1 Rok Dietetyka stacjonarny

Plan zajęć 1 Rok Dietetyka niestacjonarne

Sukces projektu „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics”

Międzynarodowy projekt „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics” pod kierownictwem dr Agaty Bujak-Krzemińskiej został nominowany w prestiżowym ogólnoeuropejskim konkursie „Triple E Awards” w kategorii EDI Community Engagement Initiative of the year. W wyniku szczegółowej oceny wszystkich kandydatów niezależna komisja przyznała projektowi IV miejsce w konkursie, oraz wyróżnienie i I miejsce przyznane podczas głosowania prowadzonego w Social Mediach. 19.09.2024 w Lisbonie odbyła się ceremonia wręczenia nagród podczas której międzynarodowy zespół partnerów projektu reprezentował koordynator hiszpańskiego zespołu Inaki Elio.

To wyjątkowe wyróżnienie dla całego zespołu oraz samego projektu. Nagrody Konkursu „Triple E” stanowią globalne uznanie dla wysiłków na rzecz przedsiębiorczości i zaangażowania w szkolnictwie wyższym. Jest to pierwsza nagroda skupiająca się konkretnie na różnych wymiarach trzeciej misji uniwersytetów. Wdrażane na szczeblu regionalnym „Triple E Awards” mają na celu wspieranie zmian na uniwersytetach i podkreślanie ich roli w społecznościach i ekosystemach.

Finaliści

Mężczyzna z nagrodą

Zwycięzcy
Nagroda

Szukaj