Ułatwienia dostępu
Sekretariat
to program kulinarny z elementami edukacji żywieniowej, który stworzyliśmy przy współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów UJK w Kielcach. Studenci wykorzystując zdobytą podczas 3 lat studiów wiedzę teoretyczną i praktyczną w czasie zajęć z Estetyki żywienia przygotowywali potrawy i omawiali ich zastosowanie w codziennej diecie.
Gotuj z Dietetyką! 🍩 odc. 0
Najlepsze Wegańskie Burgery z Buraka! 🍔 - Gotuj z Dietetyką odc. 1
Pyszne Chrupiące Nachosy 🥑 - Gotuj z Dietetyką odc. 2
Aksamitny Czekoladowy Pudding! 🍫 - Gotuj z Dietetyką odc. 3
Wyjątkowe Tofu z Warzywami! 🥦 - Gotuj z Dietetyką odc. 4
Delikatne Nuggetsy z Kalafiora! 🍗 - Gotuj z Dietetyką odc. 5
W dniach 5 i 6 czerwca 2023 roku, Profesor i Dietetyk Patricia Caro Moya, pochodząca z Urugwaju, poprowadziła zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka, studia pierwszego i drugiego stopnia
Profesor Moya, podzieliła się swoim doświadczeniem oraz dogłębnymi badaniami dotyczącymi prawa żywnościowego, które stanowi nieodzowny aspekt w dzisiejszym społeczeństwie. Podczas zajęć, Profesor Moya przedstawiała najnowsze trendy oraz przepisy prawa żywnościowego, zapewniając studentom wszechstronne spojrzenie na złożone kwestie związane z bezpieczeństwem, jakością oraz etyką w produkcji i dystrybucji żywności. Jej dynamiczne i interaktywne podejście pozwoliło studentom na aktywne uczestnictwo w dyskusjach oraz refleksję nad różnorodnymi aspektami prawidłowego odżywiania się, wpływu żywności na zdrowie publiczne oraz odpowiedzialności producentów wobec konsumentów.
Dzięki Profesor Moya, studenci kierunku Dietetyka studia pierwszego i drugiego stopnia mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności analityczne i poznawcze w zakresie prawnych ram regulujących żywność. Spotkanie z Profesor Patricią Caro Moya stanowiło wzbogacającą edukacyjną podróż i wyjątkową okazję do zrozumienia, jak wielka rola przypada profesjonalistom z dziedziny żywienia i dietetyki w tworzeniu przyszłościowego i odpowiedzialnego społeczeństwa.
W dniach 6 i 7 czerwca 2023 roku, w ramach projektu OKNO NA ŚWIAT – zintegrowany program UJK w Kielcach na rzecz rozwoju regionu świętokrzyskiego, odbyły się warsztaty z zakresu zdrowej diety wegańskiej. Celem warsztatów było podniesienie kompetencji z zakresu dietetyki dla studentów kierunku Dietetyka Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Zajęcia poprowadziły dr Kamila Sobaś i mgr Agata Bujak-Krzemińska. W części teoretycznej omówiono: rodzaje diet wegetariańskich, historia diety wegetariańskiej, weganizm a nawyki żywieniowe, najlepsze źródła roślinnych składników odżywczych i ich charakterystyka, weganizm a zdrowie, związki antyodżywcze w diecie roślinnej, najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej. Zdobywanie wiedzy ułatwiło przeprowadzenie części praktycznej w Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki. Przygotowywano przykładowe dania i posiłki zdrowej diety wegańskiej.
Harmonogram egzaminów dyplomowych rok akademicki 2022/2023 studia stacjonarne i niestacjonarne - kierunek dietetyka
Data | Dzień tygodnia | Kierunek/ specjalność |
Godz. | Sala/ pok. |
Promotor | Recenzent | Przewodniczący |
11.07.2023 | wt. | DIETETYKA II st. STAC. | 09.00-11.30 | prof. zw. dr hab. Edyta Suliga | dr n. med. Edyta Naszydłowska | dr n. rol. Kamila Sobaś | |
11.07.2023 | wt. | DIETETYKA II st. STAC. | 12.00-14.30 | dr n. rol.Kamila Sobaś | dr n. med. Edyta Naszydłowska | prof. dr hab. Edyta Suliga | |
12.07.2023 | śr. | DIETETYKA I st. STAC. | 09.00-12.00 | dr n o zdr. Agnieszka Strzelecka | dr n. rol. Kamila Sobaś | prof. dr hab. Edyta Suliga | |
12.07.2023 | śr. | DIETETYKA I st. STAC. | 12.30-15.00 | dr n. med. Edyta Naszydłowska | dr n. rol. Kamila Sobaś | prof. dr hab. Edyta Suliga | |
12.07.2023 | śr. | DIETETYKA I st. NIESTAC. | 15.30-17.30 | dr n. o kf.Elżbieta Cieśla | prof. dr hab. Edyta Suliga | dr n. rol. Kamila Sobaś | |
13.07.2023 | czw. | DIETETYKA I st. STAC. | 12.00-14.30 | dr n. biol. Ewa Kosowska | dr n. rol. Kamila Sobaś | prof. dr hab. Edyta Suliga | |
13.07.2023 | czw. | DIETETYKA I st. NIESTAC. | 15.00-17.00 | dr n. biol. Ewa Kosowska | dr n. rol. Kamila Sobaś | prof. dr hab. Edyta Suliga | |
14.07.2023 | piąt. | DIETETYKA II st. STAC. | 14.00-16.00 | dr hab.Jacek Wilczyński, prof.UJK | dr n. rol. Kamila Sobaś | dr hab. prof.UJK Bożena Zawadzka |
Uniwersytet prowadzi kształcenie na 58 kierunkach studiów i blisko 150 specjalnościach z zakresu niemal wszystkich dziedzin naukowych, w tym humanistyki, nauk społecznych, nauk medycznych i nauk o zdrowiu, nauk ścisłych i przyrodniczych, sztuki.