Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ ZIMOWEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ ZIMOWEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA   1.02.2024-13.02.2024

(sesja poprawkowa 19.02.2024-27.02.2024)

 

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Anatomia człowieka

dr Agnieszka Florek-Mardjas

1 rok stacjonarne

I stopnia

1.02.2024

15:30

B 1.31

Anatomia człowieka

dr Agnieszka Florek-Mardjas

1 rok niestacjonarne

I stopnia

1.02.2024

15:30

B 1.31

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok stacjonarne

I stopnia

8.02.2024

10:00

26 Inst. Biol.

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok niestacjonarne

I stopnia

9.02.2024

15:00

26. Inst. Biol.

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok stacjonarne

I stopnia

2.02.2024

11:00 - 12:30

CM_D_0/12b

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok niestacjonarne

I stopnia

4.02.2024

10:00 - 11:30

CM_D_0/12a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok stacjonarne

I stopnia

1.02.2024

8:00-9:00

CM_D_0/12a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok niestacjonarne

I stopnia

4.02.2024 Uwaga zmiana terminu na
10.02.2024

8:00-9:00

CM_D_0/12a

Analiza i ocena jakości żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

2 rok stacjonarne

I stopnia

8.02.2024

11:00

26 Inst. Biol.

Analiza i ocena jakości żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

2 rok niestacjonarne

I stopnia

9.02.2024

14:00

26. Inst. Biol.

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok stacjonarne

I stopnia

6.02.2024

08:00

B 2.01

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok niestacjonarne

I stopnia

4.02.2024

15:30

B 2.01

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok stacjonarne

I stopnia

2.02.2024

10:00-12:00

D1/10 i D1/11

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok niestacjonarne

I stopnia

3.02.2024

10:00-12:00

Aula

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok stacjonarne

I stopnia

Termin ustalany przez Studium Języków Obcych UJK

 

-

 

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok niestacjonarne

I stopnia

Termin ustalany przez Studium Języków Obcych UJK

 

-

 

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok stacjonarne

I stopnia

5.02.2024

10:15

CM_D_0/12b

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok niestacjonarne

I stopnia

2.02.2024

18:30

CM_D_0/12a

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

prof. dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok stacjonarne

I stopnia

26.01.2024

17:00

CM_D_0/12a

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

prof.  dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok niestacjonarne

I stopnia

19.01.2024

17:00

CM_D_0/12a

Dietoterapia w chorobach dermatologicznych

dr Kamila Sobaś

1 rok stacjonarne

II stopnia

2.02.2024

12:00-14:00

CM_D_0/12a

Patofizjologia

lekarz Wiktor Baran

1 rok stacjonarne

II stopnia

5.02.2024

15:00-16:00

CM_D_0/12a

Potrawy z Dyni - gotuj z Dietetyką!

Przy współpracy z Uniwersyteckim Centrum Mediów UJK w Kielcach powstały kolejne odcinki programu edukacyjno-kulinarnego - Gotuj z Dietetyką.

Zachęcamy do obejrzenia:
1. Brownie z Dyni:
brownie z dyni
2. Placuszki Dyniowe dla leniwych:
placuszkidyniowe
3. Racuchy z Dyni:
racuchyzdyni

Noc biologów 2024

Noc Biologów na stałe zagościła w kalendarzu imprez Instytut Biologii UJK i spotyka się niesłabnącym zainteresowaniem uczestników. Tegoroczna odsłona przyciągnęła blisko 1000 osób!

- Noc Biologów jest wspaniałą tradycją. Cieszę się, że jako uczelnia możemy przygotować ofertę, która trafia zarówno do uczniów szkół podstawowych, szkół średnich, jak i nauczycieli - mówił podczas wydarzenia prof. dr hab. Stanisław Głuszek, Rektor UJK.
 fot
Noc biologów - dietetykaNoc biologów - dietetykaNoc biologów - dietetykaNoc biologów - dietetyka

20 grudnia 2023 odbyły się warsztaty świąteczne

Dietetyka Warsztaty Świąteczne 2023

 

Wirtualni Pacjenci w ramach projektu E+DIETing_LAB

Stymulacja studentów i utrzymanie ich zaangażowania w prezentowane treści to nieustanna walka, z którą borykają się wykładowcy. Ponieważ przyszłe pokolenia studentów to „cyfrowi tubylcy”, przyzwyczajeni do stymulujących treści i zajęć dostępnych na wyciągnięcie ręki, wykładowcy coraz częściej włączają elementy cyfrowe do swoich programów nauczania. Ta innowacja może być przyszłością uczenia się.

Uniwersytet Jana Kochanowskiego właśnie rozpoczyna pierwsze interakcje studentów z nowym narzędziem służącym do samokształcenia, stworzonym w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+. Celem, którego jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu na kierunku Dietetyka, które oparte jest na uczeniu się przez doświadczanie z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych takich jak np. awatary, boty i sztuczna inteligencja.  

Interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach zakończył pierwszy etap projektu. W wyniku podjętych działań zostało opracowane Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci.

Studenci III roku kierunku Dietetyka o 1.12.2023 rozpoczęli pracę z narzędziem i doskonalenie technik przeprowadzania wywiadów żywieniowych z pacjentami. Do dyspozycji studentów udostępniono 5 Botów (przypadków klinicznych) reprezentujących różne jednostki chorobowe, których podstawą leczenia jest modyfikacja diety i nawyków żywieniowych. Każdy student po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego z „pacjentem” ocenia jego sposób żywienia, najczęściej popełnianych błędów i związanego z nimi ryzyka dla zdrowia. Na podstawie udzielonych odpowiedzi aplikacja generuje raport końcowy dzięki, któremu student wie, jakie popełnił błędy i czy jego diagnoza i zalecany sposób dietoterapii były prawidłowe.

na ekranie laptopa są 4 osoby, pacjenci

ekran monitora i kobieta siedzi tyłem

studentki siedzą w sali komputerowej

dwie studentki i dwa komputery

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

W dniu 24.10.2023 r. w Centrum Edukacyjnym w Wólce Milanowskiej odbyła się konferencja „Igrzyska Zdrowia – Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!” organizowana przez Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach. Celem konferencji było promowanie zasad zdrowego stylu życia dzieci w wieku przedszkolnym. Konferencja była skierowana do dyrektorów i nauczycieli przedszkoli oraz intendentów pracujących w przedszkolach województwa świętokrzyskiego.

Podczas konferencji prelekcję nt. „Planowanie i organizacja żywienia dzieci w przedszkolu” wygłosiły studentki 1 roku studiów II stopnia kierunku Dietetyka Natalia Hołody i Wiktoria Wijas. Przedstawiły
w niej m.in. zasady żywienia dzieci młodszych, także w odniesieniu do realizacji norm żywieniowych
w przedszkolu, zaprezentowały przykład wyliczenia zapotrzebowania na składniki odżywcze dla zróżnicowanej wiekowo grupy przedszkolnej oraz podały przykład praktycznych wskazówek realizacji edukacji żywieniowej dzieci w przedszkolu.

Dodatkowo dla uczestników konferencji dostępny był punk konsultacyjny, przy którym studentki  
1 roku studiów II stopnia kierunku Dietetyka Oliwia Dymanowska, Magdalena Dziura oraz Emilia Adach, udzielały porad, odpowiadały na pytania oraz przekazywały materiały dydaktyczne (infografiki, ulotki i inne materiały informacyjne) w temacie żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Wsparciem dla studentów podczas konferencji w Wólce Milanowskiej była dr Magdalena Pietraszkiewicz.

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

Konferencja "Igrzyska Zdrowia- Zdrowy Przedszkolak. Ready? Go!"

dokument: Nauczycielu ty też możesz pomóc. Unikaj rozmów o ilości zjedzonego jedzenia przy dzieck. Trudności związane z jedzeniem, ciągła analiza, ile dziecko zjadło, sprawiają, że dziecko czuje się lepsze lub gorsze tylko dlatego, że zjadło mniej czy więcej

 

Szukaj