Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Dni Jakości Kształcenia na kierunku Dietetyka

Pracownicy Zakładu Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum, w ramach Dni Jakości Kształcenia, zaproponowali szereg interesujących aktywności dla uczestników. W części praktycznej odbywała się ocena składu ciała, którą przeprowadzała dr Kamila Sobaś wraz ze Studentką Karoliną Kozłowską, będącą członkiem koła naukowego Medyk, sekcji dietetyka. Analizę składu ciała wykonywano za pomocą analizatora TANITA, stosując metodę bioimpedancji elektrycznej. Wyniki były szczegółowo omawiane, co pozwoliło uczestnikom na lepsze zrozumienie swojego stanu zdrowia.
Dodatkowo, zorganizowane zostały warsztaty na temat „Marketing zdrowego jedzenia" prowadzone przez dr Magdalenę Pietraszkiewicz i dr Agatę Bujak-Krzemińską. Podczas tych warsztatów uczestnicy dowiedzieli się, czy zdrowe jedzenie faktycznie jest zdrowe oraz jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych, aby dokonywać świadomych wyborów zakupowych. Prowadzące szczegółowo wyjaśniały, jakie informacje na etykietach są kluczowe oraz jakie triki marketingowe mogą wprowadzać konsumentów w błąd?
Na zajęciach „Estetyka żywienia" na kierunku Dietetyka studenci zgłębiali temat "Zdrowe ciasta i słodycze" i przygotowali poczęstunek dla uczestników warsztatów. Nieoceniona była pomoc Pani Wiktorii Ożarowskiej i Pani Katarzyny Snoch, które niebanalnie ozdobiły potrawy i omówiły receptury przekąsek.
Warsztaty i praktyczne zajęcia podczas Dni Jakości Kształcenia miały na celu nie tylko edukację uczestników w zakresie zdrowego żywienia, ale także zwiększenie ich świadomości dotyczącej własnego zdrowia oraz umiejętności dokonywania świadomych i korzystnych wyborów żywieniowych. Uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę teoretyczną i praktyczną, co w przyszłości może przyczynić się do poprawy jakości ich życia i zdrowia.

łyżki na serwetce i potrawy na stole

dr K. Sobaś robi pomiary na Tanicie, student stoi na wadze

dr Kamila Sobaś i studenci w pracowni dietetyki

studenci siedzą przy stołach

studenci siedzą przy stole i analizują dane

dr Kamila SObaś i studenci analizują dane w pracowni komputerowej

studenci dokonują pomiaru wzrostu

 

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ LETNIEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA 22.06.2024-09.07.2024

 HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ LETNIEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA 22.06.2024-09.07.2024

(sesja poprawkowa 16.09.2024-24.09.2024)

 

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Fizjologia człowieka

lekarz Wiktor Baran

1 rok I st. stacjonarne

25.06.2024

16.00

D 0/12a

Fizjologia człowieka

dr Justyna Marwicka

1 rok I st. niestacjonarne

22.06.2024

10.00

D 1/9

Technologia żywności  

i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. stacjonarne

27.06.2024

9.00

D 0/12a

Technologia żywności

 i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. niestacjonarne

29.06.2024

10.00

D 0/12b

Higiena i bezpieczeństwo żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. stacjonarne

28.06.2024

15.00

D 1/10

Higiena i bezpieczeństwo żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. niestacjonarne

28.06.2024

16.00

D 1/10

Podstawy dietetyki klinicznej

dr Agata Bujak-Krzemińska

2 rok I st. stacjonarne

25.06.2024

10:00

D 0/13a

Podstawy dietetyki klinicznej

dr Agata Bujak-Krzemińska

2 rok I st. niestacjonarne

23.06.2024

10:00

D 0/12a

Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

5.07.2024

10:00

D1/11

D1/10

Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

6.07.2024

10:00

D1/10

D1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

28.06.2024

10:00

D1/10

D1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

29.06.2024

10:00

D 0/12a

Dietoterapia w otyłości

dr Kamila Sobaś

1 rok II st. stacjonarne

25.06.2024

10:00

D 0/13a

Dietoterapia w onkologii

dr Agata Bujak-Krzemińska

1 rok II st. stacjonarne

28.06.2024

11:30

D 0/12a

 

Zakład Żywienia i Dietetyki z ogromną radością gratuluje Pani Wiktorii Wijas

Zakład Żywienia i Dietetyki z ogromną radością gratuluje Pani Wiktorii Wijas, Studentce Dietetyki II stopnia, zdobycia Nagrody Rektora za jej wybitne osiągnięcia organizacyjne. Pani Wiktoria od pierwszego roku studiów licencjackich brała aktywny udział w życiu uczelni, co przyczyniło się do budowania lepszej wspólnoty akademickiej. Nagroda stanowi wyraz uznania nie tylko dla jej zaangażowania, lecz także determinacji i oddania, inspirując do dalszych osiągnięć i sukcesów.studentka stoi w Auli Magna Wiktoria Wijas. Widać Godło Polski na ścianie

 

dokument UJK

 

Projekt E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+

W dniach 22-23 kwietnia w Portugalii odbyło się kolejne spotkanie partnerów międzynarodowego projektu: E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+.

Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych.

W pracach projektowych uczestniczył interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, który reprezentowała dr Agata Bujak-Krzemińska, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. W ramach dotychczasowych prac projektowych zostało przygotowane narzędzie Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – do samokształcenia dla studentów oparte na interakcji z BOTem odzwierciedlającym rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci. Narzędzie przeszło fazę testowania przez studentów, która rozpoczęła się w listopadzie 2023 r. i do chwili obecnej wzięło w niej udział 605 studentów. W ramach projektu została również przygotowana Wirtualna Przychodnia, w której pod nadzorem wykładowcy studenci mogą przeprowadzać wywiady żywieniowe z potencjalnymi pacjentami.

Kolejne międzynarodowe spotkanie zespołu odbędzie się w Austrii w listopadzie 2024 roku.

https://virtual-patient.edietinglab.eu/#portfolio

https://clinic.edietinglab.eu/

Spotkanie w Portugalii

Sesje psychodietetyczne

Studenci I roku studia II stopnia kierunku Dietetyka 2023/2024 udzielili bezpłatnych porad w sesjach psychodietetycznych dla mieszkańców województwa świętokrzyskiego. Za pośrednictwem mediów społecznościowych i przy współudziale Pani Z-ca Dyrektora ds. kształcenia na kierunku Dietetyka dr Kamila Sobaś została ogłoszona akcja. Na podstawie zgłoszeń mgr Monika Tomaszewska przeprowadzała wstępną konceptualizację poszczególnych przypadków. Sesje odbyły się w salach ćwiczeniowych Collegium Medicum UJK w Kielcach. Studenci w parach przeprowadzali wywiad dietetyczny oraz pogłębione psychologiczne rozumienie indywidualnych uwarunkowań błędów żywieniowych. W oparciu o narzędzia z zakresu merytorycznego przedmiotu Psychodietetyka, zostały udzielone porady i wsparcie. Sesja taka również zawierała w sobie porady odnośnie diety i planów dietetycznych.
IMG 4148

Zmierz się z ciśnieniem, czyli co warto wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

W dniu 4.04.2024r w ramach zajęć z przedmiotu Edukacja Żywieniowa osób dorosłych, w tym seniorów odbyło się spotkanie dla słuchaczy Chęcińskiego Uniwersytetu III Wieku. Studenci III roku Dietetyki studiów stacjonarnych przygotowali temat: "Zmierz się z ciśnieniem, czyli co warto wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym".
W ramach spotkania omówiono definicję nadciśnienia tętniczego, statystyki zachorowań w Polsce i na świecie, czynniki ryzyka zachorowań, objawy, które mogą świadczyć o nadciśnieniu, przyczyny, diagnostykę oraz sposoby leczenia i wspomagania żywieniowego.
Przedstawiono charakterystykę chorób współistniejących z nadciśnieniem, takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby nerek oraz zaburzenia hormonalne. Omówiono skutki nieleczonego nadciśnienia takie jak miażdżyca naczyń krwionośnych, retinopatia, krwotoczny udar mózgu, zawał mięśnia sercowego i niewydolność nerek.
Zaprezentowano założenia diety DASH oraz zalecenia dotyczące aktywności fizycznej jako skutecznego sposobu przeciwdziałania chorobie.Zmierz się z ciśnieniem - sala pełna słuchaczy

Szukaj