Ułatwienia dostępu

Estetyka żywienia 2023/2024 – Zdrowe ciasta i słodycze

Na zajęciach „Estetyka żywienia” na kierunku Dietetyka studenci zgłębiali temat "Zdrowe ciasta i słodycze". Przygotowywanie zdrowych wersji słodyczy ma wiele zalet. Zdrowsze ciasta mogą być bogate w błonnik dzięki użyciu mąk pełnoziarnistych lub mąk z orzechów np. migdałów, co wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatek orzechów i nasion dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego. Zamiast cukru rafinowanego można użyć daktyli, które zawierają dodatkowe witaminy (witamina B6) i składniki mineralne (potas, magnez). Użycie warzyw do ciast, jak marchewki czy cukinia, zwiększa zawartość antyoksydantów. W ten sposób zdrowe słodycze nie tylko zaspokajają ochotę na coś słodkiego, ale również wspierają ogólne zdrowie organizmu.

 

osoba robi ciasteczka

przyrządzanie potrawy zielonej, jajka w koszyku

potrawy na stole, ciasta itd...

ciasta i ciasteczka na stole

kawałek ciasta

ciasteczka na talerzu

Estetyka żywienia 2023/2024 – Zdrowy fast-food

Podczas zajęć z Estetyki żywienia, studenci trzeciego roku Dietetyki skupili się na temacie “Zdrowy fast-food”. Zajęcia pozwoliły im zgłębić wiedzę na temat tworzenia alternatyw dla tradycyjnych, często niezdrowych szybkich posiłków. Zdrowe fast-foody są bogate w składniki odżywcze i niskoenergetyczne, zawierają mniej tłuszczu nasyconego i cukru dodanego, co przyczynia się do lepszego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci nauczyli się, jak wybierać wysokiej jakości produktami. Zdobyta umiejętność tworzenia atrakcyjnych wizualnie i smacznych posiłków może zachęcić do częstszego przygotowywania jedzenia w domu, co jest korzystniejsze dla zachowania zdrowia i prawidłowej masy ciała.

stół z posiłkami

na kuchni osoba miesza posiłek w naczyniu

2 osoby przygotowują posiłek na kuchni

posiłek w garczku na kuchni

2 hamburgery na talerzu z surówkami

pizza w kształcie pizzy

2 hamburgery i dekoracja

 

Estetyka żywienia 2023/2024 – Lunchboxy

Studenci Dietetyki trzeciego roku zrealizowali zajęcia z Estetyki żywienia koncentrując się na temacie “Lunchboxy”. Studenci zdobyli umiejętności przygotowywania zdrowych i estetycznie prezentujących się posiłków, które można z łatwością zabrać do szkoły czy pracy. Zajęcia te pozwoliły im zrozumieć zwracanie uwagi nie tylko na wartości odżywcze, ale również na wizualny aspekt przygotowywanych potraw. Korzyści z przygotowywania lunchboxów do pracy są wielorakie. Pozwala to na kontrolę składników i ich jakości, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety. Jest to oszczędność czasu i pieniędzy, gdyż gotowe posiłki często są droższe, niż te przygotowane w domu. Regularne przygotowywanie własnych posiłków rozwija kreatywność kulinarną i pozwala na eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i teksturami. Zajęcia te, skupiając się na praktycznych aspektach przygotowywania posiłków ‘do pudełka’, dostarczyły studentom cennych umiejętności, które będą mogli wykorzystać w codziennym życiu, promując zdrowe nawyki żywieniowe przyszłych pacjentów.

dwa posiłki w naczyniach

posiłek w naczyniu

5 posiłków w kubkach

posiłki

posiłek w naczyniu

 

Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo 2024

Celem zajęć jest kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia prawidłowej obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Rozwijanie wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji potraw. Studenci dokonują analizy treści receptur gastronomicznych i potrafią scharakteryzować zmiany jakie mogą zachodzić w żywności podczas poszczególnych procesów obróbki technologicznej.

posiłek różowy na talerzu

posiłki w pucharach i kwiaty

posiłek na talerzu plus kwiaty

napoje nalewane do szklanek i noże

posiłki, kubki, sztućce

Seminarium dyplomowe 2023/2024

Studenci 2 roku ST prowadzili badania sposobu żywienia i stanu odżywienia osób w wieku starszym.
Seminarium dyplomowe 2023/2024

Regulamin Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki

Regulamin Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki

Regulamin zajęć z przedmiotu produkcja posiłków dietetycznych

Szukaj