Ułatwienia dostępu

Estetyka żywienia 2023/2024 – Lunchboxy

Studenci Dietetyki trzeciego roku zrealizowali zajęcia z Estetyki żywienia koncentrując się na temacie “Lunchboxy”. Studenci zdobyli umiejętności przygotowywania zdrowych i estetycznie prezentujących się posiłków, które można z łatwością zabrać do szkoły czy pracy. Zajęcia te pozwoliły im zrozumieć zwracanie uwagi nie tylko na wartości odżywcze, ale również na wizualny aspekt przygotowywanych potraw. Korzyści z przygotowywania lunchboxów do pracy są wielorakie. Pozwala to na kontrolę składników i ich jakości, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety. Jest to oszczędność czasu i pieniędzy, gdyż gotowe posiłki często są droższe, niż te przygotowane w domu. Regularne przygotowywanie własnych posiłków rozwija kreatywność kulinarną i pozwala na eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i teksturami. Zajęcia te, skupiając się na praktycznych aspektach przygotowywania posiłków ‘do pudełka’, dostarczyły studentom cennych umiejętności, które będą mogli wykorzystać w codziennym życiu, promując zdrowe nawyki żywieniowe przyszłych pacjentów.

dwa posiłki w naczyniach

posiłek w naczyniu

5 posiłków w kubkach

posiłki

posiłek w naczyniu

 

Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo 2024

Celem zajęć jest kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia prawidłowej obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Rozwijanie wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji potraw. Studenci dokonują analizy treści receptur gastronomicznych i potrafią scharakteryzować zmiany jakie mogą zachodzić w żywności podczas poszczególnych procesów obróbki technologicznej.

posiłek różowy na talerzu

posiłki w pucharach i kwiaty

posiłek na talerzu plus kwiaty

napoje nalewane do szklanek i noże

posiłki, kubki, sztućce

Seminarium dyplomowe 2023/2024

Studenci 2 roku ST prowadzili badania sposobu żywienia i stanu odżywienia osób w wieku starszym.
Seminarium dyplomowe 2023/2024

Produkcja posiłków dietetycznych 2023/2024

Przedmiot realizowany w piątym semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Celem zajęć jest przekazanie wiedzy nt. planowania i wykorzystania różnych etapów procesu technologicznego do sporządzania potraw w dietoterapii chorób objętych polskim systemem dietetycznym. Wybór odpowiednich surowców do produkcji potraw planowanych w dietoterapii oraz odpowiednich technik sporządzania potraw. Rozwijanie kreatywności w wykonywaniu potraw dietetycznych.

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

Estetyka żywienia 2022/2023

Przedmiot realizowany w szóstym semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Zajęcia w pracowni mają na celu przekazywanie wiedzy na temat zasad kompozycji potraw i dekorowania stołów. Kształtowanie umiejętności w zakresie wykonywania elementów dekoracyjnych i ich wykorzystania do dekoracji stołów i potraw. A także rozwijanie kreatywności w wykorzystywaniu kwiatów jako elementów dekoracyjnych potraw.

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w dwóch naczyniach

kolorowa potrawa w dwóch naczyniach

 

Gotuj z Dietetyką! 🍩 odc. 0

Najlepsze Wegańskie Burgery z Buraka! 🍔 - Gotuj z Dietetyką odc. 1

Pyszne Chrupiące Nachosy 🥑 - Gotuj z Dietetyką odc. 2

Aksamitny Czekoladowy Pudding! 🍫 - Gotuj z Dietetyką odc. 3

Wyjątkowe Tofu z Warzywami! 🥦 - Gotuj z Dietetyką odc. 4

Delikatne Nuggetsy z Kalafiora! 🍗 - Gotuj z Dietetyką odc. 5

Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo 2022/2023

Przedmiot realizowany w drugim semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Zajęcia w pracowni mają na celu rozwijanie wiedzy i umiejętności dotyczących sposobów i metod prowadzenia towaroznawczej oceny żywności. Kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia prawidłowej obróbki wstępnej i cieplnej surowców, a także rozwijanie wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji potraw.

dwa koktajle, różowy i zielony w szklankach

dwa króliczki wielkanocne, mały i duży, talerz z potrawą

talerz z potrawą króliczek wielkanocny ozdoby

talerz z potrawą m.in. brokuły, ryż, sos

 

pic1

 

pic2

pic3

potrawa na talerzu

potrawa na talerzu i słoiki

potrawa na talerzu

 koktajl różowy z dekoracją

 królik, koktajl zielony, jajka, ozdoby

 2 króliki wielkanocne, 2 koktajle zielony i różowy, jajka, ozdoby

porcja ciasta

torcik biały z owocami

torcik biały z owocami, stoi na stole

 

Szukaj