Ułatwienia dostępu

Regulamin Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki

Regulamin Pracowni Planowania Żywienia i Dietetyki

Regulamin zajęć z przedmiotu produkcja posiłków dietetycznych

Produkcja posiłków dietetycznych 2023/2024

Przedmiot realizowany w piątym semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Celem zajęć jest przekazanie wiedzy nt. planowania i wykorzystania różnych etapów procesu technologicznego do sporządzania potraw w dietoterapii chorób objętych polskim systemem dietetycznym. Wybór odpowiednich surowców do produkcji potraw planowanych w dietoterapii oraz odpowiednich technik sporządzania potraw. Rozwijanie kreatywności w wykonywaniu potraw dietetycznych.

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

potrawa

Estetyka żywienia 2022/2023

Przedmiot realizowany w szóstym semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Zajęcia w pracowni mają na celu przekazywanie wiedzy na temat zasad kompozycji potraw i dekorowania stołów. Kształtowanie umiejętności w zakresie wykonywania elementów dekoracyjnych i ich wykorzystania do dekoracji stołów i potraw. A także rozwijanie kreatywności w wykorzystywaniu kwiatów jako elementów dekoracyjnych potraw.

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w naczyniu

kolorowa potrawa w dwóch naczyniach

kolorowa potrawa w dwóch naczyniach

 

Gotuj z Dietetyką! 🍩 odc. 0

Najlepsze Wegańskie Burgery z Buraka! 🍔 - Gotuj z Dietetyką odc. 1

Pyszne Chrupiące Nachosy 🥑 - Gotuj z Dietetyką odc. 2

Aksamitny Czekoladowy Pudding! 🍫 - Gotuj z Dietetyką odc. 3

Wyjątkowe Tofu z Warzywami! 🥦 - Gotuj z Dietetyką odc. 4

Delikatne Nuggetsy z Kalafiora! 🍗 - Gotuj z Dietetyką odc. 5

Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo 2022/2023

Przedmiot realizowany w drugim semestrze kierunku Dietetyka studia pierwszego stopnia.

Zajęcia w pracowni mają na celu rozwijanie wiedzy i umiejętności dotyczących sposobów i metod prowadzenia towaroznawczej oceny żywności. Kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia prawidłowej obróbki wstępnej i cieplnej surowców, a także rozwijanie wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji potraw.

dwa koktajle, różowy i zielony w szklankach

dwa króliczki wielkanocne, mały i duży, talerz z potrawą

talerz z potrawą króliczek wielkanocny ozdoby

talerz z potrawą m.in. brokuły, ryż, sos

 

pic1

 

pic2

pic3

potrawa na talerzu

potrawa na talerzu i słoiki

potrawa na talerzu

 koktajl różowy z dekoracją

 królik, koktajl zielony, jajka, ozdoby

 2 króliki wielkanocne, 2 koktajle zielony i różowy, jajka, ozdoby

porcja ciasta

torcik biały z owocami

torcik biały z owocami, stoi na stole

 

Szukaj