Zgodnie z Zarządzeniem Rektora UJK Nr 92/2019 studenci mogą ubiegać się o Nagrodę Rektora UJK na podstawie osiągnięć za poprzedni rok akademicki.
Regulamin wraz z drukiem wniosku i oświadczeniem znajdują się tu: https://ujk.edu.pl/nagrody_dla_studentow.html
Wnioski wypełnione czytelnie wraz z potwierdzeniem osiągnięć należy składać do dnia 16.01.2024 we właściwym Dziekanacie:
- pok. 3/7 mgr Agnieszka Piekacz – pielęgniarstwo, położnictwo, lekarski
- pok. 3/8 mgr Agnieszka Kisiel – dietetyka, fizjoterapia, kosmetologia, ratownictwo medyczne, wychowanie fizyczne i zdrowie publiczne.
Lista osób, które otrzymały nagrodę zostanie opublikowana na stronie internetowej UJK do dnia 15.03.2024 r.
Decyzją prof. dr. hab. Stanisława Głuszka, rektora Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach ustanawia się dzień 22 grudnia 2023 roku (piątek) dniem wolnym od zajęć dydaktycznych.
Szanowni Państwo,
w imieniu społeczności akademickiej Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, a w szczególności pracowników badawczo-dydaktycznych Collegium Medicum, zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w spotkaniu podsumowującym realizację projektu pn. „Regionalna Inicjatywa Doskonałości dla Nauki i Zdrowia”.
Wydarzenie ma na celu przedstawienie wyników badań finansowanych w ramach programu „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” oraz możliwości ich komercjalizacji. Zaprezentowany zostanie potencjał naukowo-badawczy i laboratoria Collegium Medicum.
Spotkanie odbędzie się w dniu 13 grudnia 2023 r. o godz. 13.00 w Auli 0/12a w budynku Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, przy al. IX Wieków Kielc 19a (wejście od ul. Radiowej).
PROGRAM
Otwarcie konferencji
13:00-13:15 dr hab. Dorota Kozieł prof. UJK, Kierownik projektu pn. Regionalna Inicjatywa Doskonałości dla Nauki i Zdrowia
Prezentacja potencjału jednostek naukowo-badawczych oraz realizowanych projektów
13:15-13:30 Zakład Mikrobiologii i Immunologii- dr hab. n. med. Bonita Durnaś prof. UJK
13:30-13:45 Zakład Patomorfologii Klinicznej i Doświadczalnej z Pracownią Histologii i Medycyny Sądowej- dr hab. n. med. Piotr Lewitowicz prof. UJK, dr Monika Wawszczak-Kasza
13:45-14:00 Katedra Medycyny Zabiegowej, z Pracownią Genetyki Medycznej- dr n. wet. Sylwia Terpiłowska
14:00-14:15 Zakład Zdrowia Publicznego - dr hab. n. hum Grażyna Nowak-Starz, prof. UJK
14:15-14.30 Katedra Nauk Farmaceutycznych, dr Ewelina Błońska-Sikora
14:30-14:45 Katedra Medycyny Zabiegowej, z Pracownią Genetyki Medycznej- prof. dr hab. Stanisław Głuszek, dr hab. n. o zdr. Wioletta Adamus-Białek prof. UJK
14:45-15:00 Podsumowanie spotkania- JM Rektor UJK prof. dr hab. Stanisław Głuszek
Stymulacja studentów i utrzymanie ich zaangażowania w prezentowane treści to nieustanna walka, z którą borykają się wykładowcy. Ponieważ przyszłe pokolenia studentów to „cyfrowi tubylcy”, przyzwyczajeni do stymulujących treści i zajęć dostępnych na wyciągnięcie ręki, wykładowcy coraz częściej włączają elementy cyfrowe do swoich programów nauczania. Ta innowacja może być przyszłością uczenia się.
Uniwersytet Jana Kochanowskiego właśnie rozpoczyna pierwsze interakcje studentów z nowym narzędziem służącym do samokształcenia, stworzonym w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+. Celem, którego jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu na kierunku Dietetyka, które oparte jest na uczeniu się przez doświadczanie z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych takich jak np. awatary, boty i sztuczna inteligencja.
Interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach zakończył pierwszy etap projektu. W wyniku podjętych działań zostało opracowane Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci.
Studenci III roku kierunku Dietetyka od 1.12.2023 rozpoczęli pracę z narzędziem oraz doskonalenie technik przeprowadzania wywiadów żywieniowych z pacjentami. Do dyspozycji studentów udostępniono 5 Botów (przypadków klinicznych) reprezentujących różne jednostki chorobowe, których podstawą leczenia jest modyfikacja diety i nawyków żywieniowych. Każdy student po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego z „pacjentem” ocenia jego sposób żywienia, najczęściej popełnianych błędów i związanego z nimi ryzyka dla zdrowia. Na podstawie udzielonych odpowiedzi aplikacja generuje raport końcowy dzięki, któremu student wie, jakie popełnił błędy i czy jego diagnoza i zalecany sposób dietoterapii były prawidłowe.
temat: „Ocena jakości usług zdrowotnych związanych z wystawianiem recept przez pielęgniarki w podstawowej opiece zdrowotnej na terenie województwa świętokrzyskiego”