Ułatwienia dostępu

Projekty realizowane w Collegium Medicum

F-Food

 

Collegium Medicum oferuję producentom  naturalnej lub niskoprzetworzonej żywności, bogatej w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki bioaktywne  udział w nowym unijnym systemie certyfikacji żywności o wysokiej wiarygodności, opracowanym przez naukowców                               i opartym o fakty naukowe.

F-Food to unijny system certyfikujący o wysokiej renomie i wiarygodności oparty o oświadczenia żywieniowe, gwarantujący konsumentom szczególne wartości odżywcze określone opracowanymi przez naukowców profilami składników odżywczych.

Znak F-Food jako jedyny w UE wprowadza aż trzy profile składników odżywczych i procesów technologicznych, wyróżniając produkty o szczególnej wartości odżywczej. Udział w unijnym systemie certyfikującym stwarza nowe możliwości w zakresie marketingu, szczególnie w przypadku eksportu produktów;. Korzyści dla przedsiębiorców:

  • udział w strategicznej inicjatywie o szczególnej wartości społecznej, niosącej istotne korzyści zdrowotne dla konsumentów;
  • wzrost konkurencyjności poprzez podniesienie rozpoznawalności swoich wyrobów, wyróżnienie szczególnych cech i właściwości oraz gwarantowanie ich jakości poprzez znak certyfikujący. Posiadanie znaku certyfikującego o wysokiej renomie i wiarygodności dla konsumentów, przekłada się na decyzje zakupowe, ponieważ generalnie produkty oznakowane oświadczeniem żywieniowym wraz ze znakiem certyfikującym są postrzegane jako posiadające korzystniejsze właściwości odżywcze;
  • Znak F-Food jest przepustką do nowego rynku w UE dla żywności funkcjonalnej (projektowanej, dedykowanej); dającym możliwość uzyskania przewagi konkurencyjnej poprzez ulokowanie i wypromowanie swoich wyrobów;
  • system Znaku F-Food niesie więcej informacji o wartości odżywczej i dietetycznej produktów niż system NUTRI-SCORE, przez co pozwala lepiej adresować potrzeby i wymagania konsumentów. Znak F-Food może być istotną alternatywą dla producentów produktów, dla których algorytmy NUTRI-SCORE zaniżają ocenę;
  • współpraca z wybitnymi naukowcami pozwalająca na zaprojektowanie i wdrożenie nowych produktów funkcjonalnych (badania współfinansowane np. przez dedykowany program NUTRITECH, dopasowanie produkcji do potrzeb konsumentów w zakresie korzyści zdrowotnych;
  • udział w kampaniach edukacyjnych prowadzonych dla konsumentów, w szczególności dzieci i młodzieży oraz ich rodziców, osób starszych, osób aktywnych fizycznie, sportowców, ale także osób zagrożonych lub zmagających się z cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą typu II, nadciśnieniem tętniczym, chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami układu pokarmowego, osteoporozą, alergiami;
  • udział w strategicznym procesie cyfryzacji żywności funkcjonalnej i dietetyki precyzyjnej, wspierającym decyzje zakupowe, pozwalającym na wybór produktów optymalnych ze względu na spersonalizowaną dietę i potrzeby zdrowotne.

Znak certyfikujący F-Food dla żywności o szczególnej wartości odżywczej, który jest adresowany do ok. 10% produktów najwyższej jakości znajdujących się w sprzedaży, szczególnie: przetworów mlecznych, przetworów owocowych i warzywnych, mięsnych, zbożowych, ryb, olejów, miodu, produktów zielarskich, wody mineralnej i orzechów. Certyfikat F-Food jest też przeznaczony dla nowych produktów funkcjonalnych (żywność projektowana, dedykowana, superfoods), otrzymywanych często w rezultacie prac badawczo-rozwojowych. Warunkiem koniecznym dla przyznania znaku F-Food jest posiadanie co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego dla witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powyższe składniki są określone poprzez tzw. „korzystny” profil składników odżywczych. Jednocześnie mają zastosowanie dwa „niekorzystne” profile, ograniczające zawartość soli, cukrów, tłuszczów oraz ponad 80 dodatków do żywności (m.in konserwantów, sztucznych barwników) i aromatów oraz zaawansowanych procesów technologicznych, takich jak np. smażenie, sterylizacja, rafinacja, uwodornianie, wędzenie na gorąco. Szczegóły znajdują się w Regulaminie Znaku F-Food www.cbzf.pl

logo F-Food pół serce i pół litera F

Procedura rejestracji produktu w celu uzyskania Znaku Certyfikującego F-FOOD obejmuje następujące elementy:

1. Złożenie przez Wnioskodawcę wniosku o rejestrację produktu w postaci Formularza zgłoszeniowego (załącznik nr 1), w formie pisemnej lub skanem do dr Kamila Sobaś Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel.  692-412-069

2. Wstępne sprawdzenie, czy produkt znajduje się w kategoriach/subkategoriach żywności zaproszonych;

3. Dokonanie oceny produktu przez eksperta obejmującej potwierdzenie zgodności wszystkich parametrów i opisów produktu zawartych w Formularzu zgłoszeniowym, wyznaczenie indeksów F-FOOD dla produktu oraz wydanie Certyfikatu Zgodności określonego w pkt. 23, w którym potwierdzone jest wypełnienie wszystkich kryteriów określonych w Kryterium K1, Kryterium K2 i Kryterium K3 zawartych w Załącznikach 2-4 do niniejszych Szczegółowych Zasad;

4. Przedłożenie Centrum Badawczemu nad Żywnością Funkcjonalną (CBŻF)  Certyfikatu Zgodności, potwierdzającego spełnienie kryteriów K1, K2 i K3, na podstawie którego CBŻF udziela zgody na korzystanie ze Znaku F-FOOD;

5. CBŻF rejestruje produkt w bazie danych w postaci Cyfrowej Etykiety i Tabeli Indeksów F-FOOD, zapewnia dostęp do danych poprzez stronę internetową i aplikacje mobilne oraz inne programy prezentacji, reklamy i promocji.

Dodatkowe informację o procesie certyfikacji: https://f-food.pl/

Plików:
Data-9662czwartek, 12 wrzesień 2024 14:38
Wielkość pliku-9662 19.51 KB
Pobierz-9662 64

Data-9661czwartek, 12 wrzesień 2024 14:38
Wielkość pliku-9661 21.76 KB
Pobierz-9661 54

Projekty zrealizowane

 

Projekty

Projekty w realizacji:

Stypendia dla studentów kierunku lekarskiego, lekarsko-dentystycznego, analityka medyczna, fizjoterapia oraz farmacja. Edycja 1, rok akademicki 2022/2023

Objęcie wsparciem ze środków Planu rozwojowego, działania w postaci stypendiów dla studentów kierunku pielęgniarstwo, położnictwo oraz ratownictwo medyczne. Edycja 1, rok akademicki 2022/2023

Aktualności

Nowoczesne kształcenie kadr z sektora biomedycznego

Nowoczesne standardy kształcenia doskonalącego lekarzy specjalistów w wybranych specjalizacjach zabiegowych ze szczególnym wykorzystaniem nowatorskich rozwiązań informatycznych

Implementacja innowacyjnych metod poprawiających sprawność funkcjonalną i jakość życia osób 60+

Kreator kariery - zbuduj swoją przyszłość zawodową z UJK w Kielcach

SONAR

Szybka wysokoprzepustowa strategia identyfikacji zakażenia SARS-CoV-2 (SONAR).

SONAR AmtiCOVID logo

Projekt SONAR realizowany jest w ramach współpracy pomiędzy Instytutem Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN, a Uniwersytetem Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Celem projektu jest opracowanie nowej strategii tzw. testowania grupowego poprzez badanie skuteczności grupowego testowania w bezobjawowej populacji młodych osób, niespełniających przyjętych przepisami epidemiologicznymi kryteriów do testowania, a stykających się z osobami z populacji wysokiego ryzyka – pacjenci szpitala, pensjonariusze DPS itp. W perspektywie, po udowodnieniu efektywności takiego postępowania w porównaniu z postępowaniem standardowym opartym na testowaniu osób ze ściśle określonymi kryteriami, mogłaby to być metoda rekomendowana np. do testowania pracowników ochrony zdrowia lub innych populacji (pracownicy placówek edukacyjnych, urzędów, zakładów produkcyjnych).
Efektem projektu ma być stworzenie protokołu diagnostycznego oraz oprogramowania umożliwiającego szybkie testowanie grupowe w laboratoriach prowadzących diagnostykę SARS-COV-2.
Uzyskane wyniki pozwolą także na zbudowanie nowoczesnej bazy danych w celu usprawnienia prognozowania potencjalnych nowych ognisk COVID-19 oraz dynamicznej wizualizacji prognozowanych zmian rozwoju epidemii w Polsce.

Swiadoma Zgoda Osoby Badanej (137.0 KiB)

SONAR Instrukcja Poboru Próby 29 11 2020 (321.1 KiB)

INSTRUKCJA Rejestracja SONAR (1.2 MiB)

Szukaj