Aktualności kierunku Dietetyka
Pilnie potrzebna krew grup: O RhD – (ujemna), O Rh + (dodatnia), A RhD – (ujemna),
A Rh + ( dodatnia) oraz B RhD - (ujemna) i B Rh+ (dodatnia)
"W imieniu chorych oczekujących na krew, Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach zwraca się z apelem do krwiodawców - mieszkańców naszego województwa o honorowe oddawanie krwi.
Mali pacjenci oraz dorośli z oddziałów hematologicznych Świętokrzyskiego Centrum Onkologii pilnie potrzebują leku jakim jest krew. Niestety nie można jej wyprodukować, jedyną szansą i nadzieją są Honorowi Dawcy Krwi.
Apelujemy do wszystkich osób, które mogą podzielić się z chorymi tym cennym darem, o oddanie krwi !
Nie bądźmy obojętni, gdyż krwi w każdej chwili możemy potrzebować my, albo ktoś z naszych bliskich!
Jedynym źródłem tego bezcennego leku jest każda zdrowa, pełnoletnia osoba, o masie ciała powyżej 50 kg.
Krwiodawcy po oddaniu krwi przysługuje:
- 2 dni wolnego - zaświadczenie usprawiedliwiające nieobecność w miejscu pracy lub nauki w dniu oddania krwi i w następnym,
- 9 czekolad,
- zwrot kosztów za dojazd do najbliższej placów służby krwi RCKiK w Kielcach,
- bezpłatny 30 dniowy bilet komunikacji miejskiej na terenie miasta Kielce.
Serdecznie zapraszamy do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach i Oddziałów Terenowych: w Końskich, Ostrowcu Świętokrzyskim, Sandomierzu i Skarżysku Kamiennej.
Więcej informacji o dniach i godzinach otwarcia placówek RCKiK w Kielcach na www.rckik-kielce.com.pl
Chorzy ze świętokrzyskich szpitali liczą na Waszą pomoc.
Pamiętajmy, że łączy nas krew, która ratuje życie!
W dniu 13 stycznia 2023 na terenie Wydziału Nauk Ścisłych i Przyrodniczych Uniwersytetu Jana Kochanowskiego odbyła się XII edycja ogólnopolskiej „Nocy Biologów”. Kierunek Dietetyka reprezentowały Studentki II roku studiów I stopnia Wiktoria Ożarowska, Katarzyna Snoch oraz Natalia Szymczyk pod opieką wykładowców: dr Kamili Sobaś i mgr Agaty Bujak-Krzemińskiej. Przygotowano warsztaty „Jak wybrać dobrą wodę” w ramach, których uczestnicy mogli dowiedzieć się: „Czym jest prawidłowe nawodnienie i jak wpływa ono na organizm?”. Siedem grup biorących kolejno udział w warsztatach mogło wysłuchać, krótkich prelekcji o rodzajach wód mineralnych i leczniczych oraz dokonać oceny organoleptycznej i porównania wybranych rodzajów wód dostępnych na rynku. Uczestnikom warsztatów, którzy wykazali się największa wiedzą zdobytą w trakcie zajęć wręczono drobne upominki i gadżety tematyczne.
Zaliczenie z przedmiotu Edukacja żywieniowa osób dorosłych, w tym seniorów- dr Edyta Naszydłowska odbędzie się 20.01.2023 g.15.00-16.00 sala D 0/13
Zaliczenie z przedmiotu Edukacja żywieniowa osób dorosłych, w tym seniorów- dr Edyta Naszydłowska odbędzie się 18.01.2023 g.9.00-10.00 sala D 0/12a
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach nawiązał współpracę w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego, którego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych takich jak np. awatary, platforma Moodle czy sztuczna inteligencja.
W pracach projektowych uczestniczy interdyscyplinarny zespół naukowców z 6 europejskich Uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid z Hiszpanii, Fachhochschule St Poelten Gmbh z Austrii, Universidade do Porto z Portugalii, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen z Belgii oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach. Trzyletni projekt wspiera kształcenie studentów dietetyki, skuteczne diagnozowanie oraz stosowanie terapii w chorobach związanych z zaburzeniami metabolicznymi, w tym nadwagą i otyłością, wykorzystywanych w dietetyce oraz dietetyce klinicznej. W wyniku podjętych działań zostaną opracowane:
Digital Lab for Education in Dietetics (self-learning tool based on real-based cases of patients and interactions with a virtual patient) – narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach pacjentów i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci.
Digital Lab for Education in Dietetics (trainer’s tool focused on Dietetic Care Process with gamification engine open to pilot patients) – narzędzie dla nauczycieli dietetyki, dzięki któremu uczący się będzie miał możliwość kontaktu z potencjalnymi pacjentami pod nadzorem opiekuna. Będzie również mógł korzystać z udogodnień takich jak generatory diet, czy cyfrowe rozwiązania służące ocenie stanu odżywienia.
Multiplier toolkit / Transfer Learning Toolkit (syllabus compiled as a guideline to implement the digital tools within the curriculum) – narzędzie do wykorzystania w europejskim szkolnictwie wyższym, obejmujące rekomendacje dotyczące edukacji w obszarze dietetyki, bazę artykułów naukowych oraz opis ścieżki działania w pracy dietetyka z wykorzystaniem wypracowanych narzędzi cyfrowych i algorytmów postępowania w kształceniu przyszłych
dietetyków.
W kwietniu w Hiszpanii odbyło się spotkanie inicjujące projekt zorganizowane przez koordynatora – European Atlantic University w Santander. Wzięli w nim udział przedstawiciele wszystkich instytucji partnerskich. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach reprezentowała dr Magdalena Lelonek, pełniąca rolę kierownika zespołu projektowego UJK. Kolejne międzynarodowe spotkanie zespołu odbędzie się w Kielcach w lutym 2023 roku.