Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Warsztaty dotyczące diagnostyki, leczenia i wyzwań związanych z otyłością w Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego

4 marca 2025 roku w Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego odbyły się warsztaty poświęcone diagnostyce, leczeniu oraz wyzwaniom związanym z otyłością. Wydarzenie zgromadziło studentów dietetyki, którzy mieli okazję pogłębić swoją wiedzę teoretyczną oraz nabyć praktyczne umiejętności niezbędne w przyszłej pracy zawodowej.

Pomysłodawczynią spotkania była dr Kamila Sobaś, a jego organizacja wiązała się z rozpoczęciem cyklu wykładów z przedmiotów Żywienie w otyłości i chorobach metabolicznych oraz Dietoterapia w otyłości. Warsztaty zostały poprowadzone przez studentki I roku studiów magisterskich na kierunku dietetyka – Wiktorię Ożarowską, Katarzynę Snoch i Karolinę Kozłowską – działające w sekcji dietetycznej Koła Naukowego MEDYK.

Spotkanie rozpoczęło się wykładem dotyczącym epidemiologii i patofizjologii otyłości oraz aktualnych wytycznych w zakresie jej leczenia. Następnie uczestnicy mieli możliwość doświadczenia trudności, z jakimi na co dzień mierzą się osoby zmagające się z otyłością, poprzez wykorzystanie specjalistycznego kombinezonu ograniczającego ruchomość. Było to dla studentów cenne doświadczenie, pozwalające lepiej zrozumieć wyzwania stojące przed pacjentami.

Kolejnym etapem warsztatów były zajęcia praktyczne, podczas których uczestnicy analizowali przypadki pacjentów oraz dobierali odpowiednie terapie. Ćwiczenia te umożliwiły zastosowanie zdobytej wiedzy w praktyce oraz rozwinięcie umiejętności podejmowania decyzji terapeutycznych.

Zwieńczeniem wydarzenia była dyskusja na temat interdyscyplinarnego podejścia do leczenia otyłości. Studenci mieli okazję wymienić się spostrzeżeniami oraz skonsultować się z ekspertami na temat wyzwań związanych z pracą z pacjentami cierpiącymi na tę chorobę. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzielili się:

  • dr Kamila Sobaś – dietetyk,
  • dr Maria Korczak – pielęgniarka,
  • mgr Kamil Makowski – ratownik medyczny,
  • dr Arkadiusz Żurawski – fizjoterapeuta.

Warsztaty stanowiły cenne doświadczenie edukacyjne, dostarczając uczestnikom zarówno solidnej wiedzy teoretycznej, jak i praktycznych umiejętności, które z pewnością okażą się przydatne w ich przyszłej pracy zawodowej.

Rusza ankietyzacja

link do wpisu na stronie głównej UJK w Kielcach

EPIDEMIOLOGIA I PATOFIZJOLGIA CHOROBY OTYŁOSCIOWEJ

dietetyka wpis

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ POPRAWKOWEJ ZIMOWEJ 2024/2025 KIERUNEK DIETETYKA 20.02.2025-28.02.2025

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok stacjonarne

I stopnia

26.02.2025

10:00

p.125

Instytut Biologii

 

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok niestacjonarne

I stopnia

26.02.2025

10:00

p.125

Instytut Biologii

 

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok stacjonarne

I stopnia

21.02.2025

16:30

D 0/13a

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok niestacjonarne

I stopnia

21.02.2025

16:30

D 0/13a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok stacjonarne

I stopnia

21.02.2025

14:15

D 0/13a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok niestacjonarne

I stopnia

21.02.2025

14:15

D 0/13a

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok stacjonarne

I stopnia

28.02.2025

8:00

D 0/12a

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok niestacjonarne

I stopnia

28.02.2025

8:00

D 0/12a

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok stacjonarne

I stopnia

26.02.2025

16:00

D 1/10

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok niestacjonarne

I stopnia

26.02.2025

16:00

D 1/10

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok stacjonarne

I stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok niestacjonarne

I stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok stacjonarne

I stopnia

24.02.2025

9:00

D 0/8

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok niestacjonarne

I stopnia

21.02.2025

17:00

D 0/8

Leczenie żywieniowe

prof. dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok stacjonarne

I stopnia

27.02.2025

12:00

-

Leczenie żywieniowe

prof.  dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok niestacjonarne

I stopnia

27.02.2025

12:00

-

Dietoterapia w chorobach dermatologicznych

dr Kamila Sobaś

1 rok stacjonarne

II stopnia

26.02.2025

16:00

D 1/10

Język obcy

Wykaz SJO

2 rok stacjonarne

II stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ ZIMOWEJ 2024/2025 KIERUNEK DIETETYKA

HARMONOGRAM SESJI EGZAMINACYJNEJ ZIMOWEJ 2024/2025 KIERUNEK DIETETYKA   31.01.2025-12.02.2025

(sesja poprawkowa 20.02.2025-28.02.2025)

 

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Anatomia człowieka

dr Agnieszka Florek-Mardjas

1 rok stacjonarne

I stopnia

06.02.2025

15.00

D 1.10

Anatomia człowieka

dr Agnieszka Florek-Mardjas

1 rok niestacjonarne

I stopnia

07.02.2025

13.00

A 0.01

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok stacjonarne

I stopnia

05.02.2025

10:00

26 Inst. Biol.

Biochemia ogólna i żywności

dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, prof.UJK

1 rok niestacjonarne

I stopnia

01.02.2025

16:00

26 Inst. Biol

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok stacjonarne

I stopnia

 03.02.2025

10.00

D 0/12a

Podstawy żywienia człowieka

prof. dr hab. Edyta Suliga

1 rok niestacjonarne

I stopnia

08.02.2025

10.00

D 0/12a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok stacjonarne

I stopnia

31.01.2025

14.30

D 0/12a

Mikrobiologia ogólna i żywności

dr Grzegorz Król

2 rok niestacjonarne

I stopnia

31.01.2025

16.00

D 0/12a

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok stacjonarne

I stopnia

03.02.2025

08.00

D 0/12a

Kliniczny zarys chorób

dr Sylwia Głowala

2 rok niestacjonarne

I stopnia

08.02.2025

08.00

D 0/12a

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok stacjonarne

I stopnia

07.02.2025

14:00

D 1/10

D 1/11

Podstawy dietetyki ogólnej

dr Kamila Sobaś

2 rok niestacjonarne

I stopnia

07.02.2025

16:00

D 1/10

D 1/11

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok stacjonarne

I stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

Język obcy

Wykaz SJO

3 rok niestacjonarne

I stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok stacjonarne

I stopnia

3.02.2025

15.00

D 1/7

Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością

dr Ewelina Błońska-Sikora

3 rok niestacjonarne

I stopnia

3.02.2025

15.00

D 1/7

Leczenie żywieniowe

prof. dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok stacjonarne

I stopnia

31.01.2025

17.00

D O/13a

Leczenie żywieniowe

prof.  dr hab.

Grażyna Rydzewska-Wyszkowska

3 rok niestacjonarne

I stopnia

01.02.2025

10.00

D O/13a

Dietoterapia w chorobach dermatologicznych

dr Kamila Sobaś

1 rok stacjonarne

II stopnia

04.02.2024

10:00

D 1/10

Patofizjologia

lekarz Wiktor Baran

1 rok stacjonarne

II stopnia

31.01.2025

18.15-19.15

D 1/10

Język obcy

Wykaz SJO

2 rok stacjonarne

II stopnia

Zgodnie z organizacją - Studium Języków Obcych

Dietoterapia w cukrzycy

dr Kamila Sobaś

2 rok stacjonarne

II stopnia

04.02.2024

12:00

Aula

Noc Biologów 2025: Biologia zmian klimatu – podgrzani… przegrani?

10 stycznia 2025 roku odbyła się czternasta edycja ogólnopolskiej Nocy Biologów, której motywem przewodnim była „Biologia zmian klimatu: podgrzani… przegrani?”. W ramach wydarzenia zorganizowaliśmy warsztaty dla dzieci i młodzieży zatytułowane „Smaki sezonu i eko triki: nic się nie marnuje”.
Podczas zajęć omówiliśmy znaczenie sezonowości w diecie, jej wpływ na środowisko oraz korzyści zdrowotne. Uczestnicy aktywnie zaangażowali się w uzupełnianie przygotowanej planszy edukacyjnej oraz wymieniali się pomysłami na praktyczne sposoby ograniczania marnowania żywności, takich jak wykorzystanie obierek warzyw.
Warsztaty zakończyła degustacja chipsów przygotowanych z nieobieranych warzyw, które spotkały się z wyjątkowym uznaniem uczestników.
Dziękujemy wszystkim za aktywność i zaangażowanie. Wasza kreatywność i otwartość na współpracę zrobiły na nas ogromne wrażenie. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję Nocy Biologów w przyszłym roku!

Szukaj