Ułatwienia dostępu

Aktualności kierunku Dietetyka

Fundacja Nutricia przeprowadziła specjalistyczne szkolenie na temat kompleksowego leczenia żywieniowego

Fundacja Nutricia przeprowadziła specjalistyczne szkolenie dla pracowników Collegium Medicum Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, w którym udział wzięli wykładowcy z kierunków: lekarski, dietetyka, pielęgniarstwo i położnictwo oraz technicy medyczni. Tematem spotkania było kompleksowe leczenie żywieniowe, obejmujące kluczowe zagadnienia związane z terapią żywieniową pacjentów.

Uczestnicy nauczyli się oceniać stan odżywienia pacjenta, co pozwala na określenie wskazań do wprowadzenia żywienia dojelitowego, zwłaszcza u pacjentów z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia.

Przedstawiono metody obliczania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego pacjentów, uwzględniając ich stan kliniczny, wiek, masę ciała oraz choroby towarzyszące. Dyskutowano o różnych metodach dostępu do przewodu pokarmowego, takich jak przezskórna gastrostomia endoskopowa (PEG), czy zgłębnik nosowo-żołądkowy, w zależności od potrzeb pacjenta.

Omówiono kryteria wyboru odpowiedniej diety dojelitowej, dopasowanej do stanu zdrowia pacjenta, chorób współistniejących oraz możliwości przewodu pokarmowego. Zwrócono uwagę na zasady stopniowego wprowadzania żywienia dojelitowego, aby zminimalizować ryzyko komplikacji, takich jak zespół ponownego odżywienia.

Przedstawiono sposób dokumentowania i rozliczania procedur związanych z żywieniem dojelitowym w systemach ochrony zdrowia. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, jak kierować pacjentów na opiekę domową po zakończeniu hospitalizacji oraz jak wspierać pacjentów w ramach poradni żywieniowych. Szkolenie prowadzone przez specjalistów Fundacji Nutricia miało na celu zwiększenie kompetencji pracowników Collegium Medicum UJK w zakresie holistycznego podejścia do leczenia, w którym żywienie odgrywa kluczową rolę.

hl 49433656234
hl 49433656238
hl 49433656239
20240926 112445

Plany zajęć dla I roczników

Aktualne plany zajęć dostępne są na indywidualnym koncie studenta na Wirtualnej Uczelni https://wu.ujk.edu.pl/WU/

Plan zajęć 1 Rok Dietetyka stacjonarny

Plan zajęć 1 Rok Dietetyka niestacjonarne

Sukces projektu „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics”

Międzynarodowy projekt „E+Dieting_Lab DIGITAL LAB for education in dietetics” pod kierownictwem dr Agaty Bujak-Krzemińskiej został nominowany w prestiżowym ogólnoeuropejskim konkursie „Triple E Awards” w kategorii EDI Community Engagement Initiative of the year. W wyniku szczegółowej oceny wszystkich kandydatów niezależna komisja przyznała projektowi IV miejsce w konkursie, oraz wyróżnienie i I miejsce przyznane podczas głosowania prowadzonego w Social Mediach. 19.09.2024 w Lisbonie odbyła się ceremonia wręczenia nagród podczas której międzynarodowy zespół partnerów projektu reprezentował koordynator hiszpańskiego zespołu Inaki Elio.

To wyjątkowe wyróżnienie dla całego zespołu oraz samego projektu. Nagrody Konkursu „Triple E” stanowią globalne uznanie dla wysiłków na rzecz przedsiębiorczości i zaangażowania w szkolnictwie wyższym. Jest to pierwsza nagroda skupiająca się konkretnie na różnych wymiarach trzeciej misji uniwersytetów. Wdrażane na szczeblu regionalnym „Triple E Awards” mają na celu wspieranie zmian na uniwersytetach i podkreślanie ich roli w społecznościach i ekosystemach.

Finaliści

Mężczyzna z nagrodą

Zwycięzcy
Nagroda

HARMONOGRAM POPRAWKOWEJ SESJI EGZAMINACYJNEJ LETNIEJ 2023/2024 KIERUNEK DIETETYKA 16.09.2024-24.09.2024

PRZEDMIOT

PROWADZĄCY

ROK STUDIÓW/FORMA

DATA

GODZINA

SALA

Technologia żywności
i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. stacjonarne

20.09.2024

16:30

D 1/11

Technologia żywności
i potraw oraz towaroznawstwo

dr Ewa Kosowska

1 rok I st. niestacjonarne

20.09.2024

16:30

D 1/11

Higiena i bezpieczeństwo
żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. stacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Higiena i bezpieczeństwo
żywności

dr Anna Wrzochal

1 rok I st. niestacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Żywienie w otyłości
i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Żywienie w otyłości
i chorobach metabolicznych

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

19.09.2024

17:30

D 1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. stacjonarne

16.09.2024

16:30

D 1/11

Dietetyka pediatryczna

dr Kamila Sobaś

2 rok I st. niestacjonarne

16.09.2024

16:30

D 1/11

Dietoterapia w otyłości

dr Kamila Sobaś

1 rok II st. stacjonarne

19.09.2024

15:00

D 1/11

 

Gratulujemy świeżo upieczonym Absolwentom kierunku Dietetyka!

Czas obron na kierunku Dietetyka dobiegł końca. Serdecznie gratulujemy świeżo upieczonym Absolwentom!
Życzymy wielu sukcesów w dalszym rozwoju i życiu zawodowym!
A tych, którzy chcą dalej zdobywać wiedzę, zapraszamy na Studia magisterskie.
GRATULACJE!

IMG 1882

IMG 1889
PHOTO 2024 07 18 20 37 10
20240712 143730
20240712 143847
20240712 152145
20240717 142044
20240717 173305
20240717 173355
PHOTO 2024 07 18 20 37 10

Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram_egzaminów_dyplomowych_dietetyka_2024.jpg

Szukaj